JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anbud svekker rettigheter

En av fire tillitsvalgte i renhold, vakt og anlegg sier de kjenner til at folk må jobbe på dårligere vilkår enn tariffavtalene fastsetter.

Dette fremgår av Fafo-rapporten “Anbud og arbeidstakerrettigheter”, som etter kjøreplanen blir lagt fram for landsmøtet i Norsk Arbeidsmandsforbund onsdag formiddag. Arbeidsmandsforbundet organiserer ansatte innenfor renhold, vakt og anlegg, de tre bransjene som er undersøkt av Fafo.

Øyvind M. Berge, en av forfatterne av Fafo-rapporten, forteller arbeidsmanden.no at forskerne ble overrasket over at kritikkverdige forhold ble avdekket også i bedrifter som anses som ryddige, det vil si at de har tillitsvalgt-apparat og ordnede lønns- og arbeidsvilkår.

Vanskelig å gripe inn

-Tillitsvalgte bekrefter at det er vanskelig å gripe inn overfor underleverandører og bemanningsleverandører og påpeker at de oftest jobber med slike forhold alene.

-Hvilke tiltak vil forskerne anbefale?

- Mange innenfor renholdsbransjen tror på allmenngjøring av tariffavtalen, mens andre mener at dette alene ikke er tilstrekkelig. Ulike virkemidler må tas i bruk, og ikke minst kontroll av virksomhetene vil være et godt tiltak, svarer Øyvind M. Berge, en av rapportens to forfattere. Den andre er Silje Sønsterudbråten.

- Hvem skal kontrollere?

-Norge implementerte ILO-konvensjon nr. 94 og utarbeidet senere forskrifter. Denne konvensjonen sier at offentlige virksomheter skal ta et ansvar for å sikre lønns- og arbeidsvilkår for ansatte hos sine leverandører og eventuelle underleverandører, svarer Øyvind M. Berge.

RADIO: Roar Flåthen kommenterer Fafo-rapporten (RadioRiks)

RADIO: Jens Stoltenberg kommenterer Fafo-Rapporten (RadioRiks)

Tre bransjer undersøkt

Rapporten tar for seg anbud og rettigheter til de ansatte i renhold, vakt og anlegg, tre av bransjene som oftest er avhengig av oppdrag etter anbud, og der offentlig sektor er tungt inne. Økt bruk av anbud i offentlig sektor og tøffere anbudskrav sammen med konkurranse utenfra, har satt arbeidstakere under press.

Riktignok fins lovverk, som sikrer rettighetene ved anbud, men disse forplikter bare oppdragsgiver. Dersom offentlige virksomheter ikke har sørget for å innbefatte de nødvendige krav, klausuler og sanksjoner i kontraktene, er ikke de som leverer anbud, forpliktet til å gi arbeidstakerne lønns- og arbeidsvilkår i henhold til bestemmelsene. Oppdragsgiverne har heller ingen reell sanksjonsmulighet overfor bedrifter som har levert anbud.

Landsstyret støtter intensjonene i et forslag fra avd. 5 om at offentlige etater har ordnede lønns- og arbeidsvilkår ved kjøp av varer og tjenester, men foreslår denne formuleringen:

«Forbundets vil arbeide for at offentlige etater etterlever landsomfattende tariffavtaler og ILO-konvensjonens bestemmelser om ordnede lønns- og arbeidsvilkår av leverandører ved anskaffelser av varer og tjenester.»

Harde vilkår i bransjene

Rapporten viser at tillitsvalgte i alle de tre undersøkte bransjene opplever konkurransen om å vinne anbud som hard. Spesielt i renholdsbransjen opereres det med uakseptable lønns- og arbeidsvilkår. Mer enn hver fjerde spurte har kjennskap til at egne ansatte og/eller ansatte hos underleverandører/bemanningsbyråer har dårligere vilkår enn avtalt i tariffavtale og lovverk. De fleste tillitsvalgte oppfatter at anbudsprosessene generelt både svekker ansattes rettigheter og kvaliteten på tjenesten som leveres.

Renholdsbransjen er preget av hard priskonkurranse, og særlig offentlig virksomhet legger vekt på pris ved behandling av anbud.

Mye overtid for vektere

Også i vaktbransjen, en sektor i sterk vekst, er konkurransen hard og med små marginer. Bruken av deltid øker, og en større del av arbeidstakerne har det som betegnes som ugunstige turnusordninger. Overgang til ny arbeidsgiver medfører forverring av arbeidsvilkårene til tross for at de ansatte i utgangspunktet beholder opparbeidede rettigheter. Ved en bestemt ikke navngitt flyplass ble utstrakt bruk av overtid karakterisert som et problem. Dette viser hvordan kontroll og oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår i etterkant av at kontrakt er inngått, er en utfordring også der kjøper av tjenesten er seg problemene bevisst.

Konkurranse utenfra

Tillitsvalgte i anleggsbransjen fungerer ofte som eneste kontrollinstans av lønns- og arbeidsvilkår i underentrepriser og bemanningsselskaper, et ansvar som de opplever som svært krevende.

Ansatte i anleggsbransjen frykter at økt konkurranse fra utenlandske hovedentreprenører kan forverre lønns- og arbeidsvilkårene. Allerede nå er det økende bruk av utenlandsk arbeidskraft også ved engasjement av underentreprenører fra andre land og innleid arbeidskraft fra utlandet.

Dagens problemer ned lønns- og arbeidsvilkår i anleggsbransjen har sammenheng med bruk av underleverandører og bemanningsselskaper. Fafo-rapporten har avdekket at lønn presses ned mot – eller under – tariffens minstelønnssatser, og det benyttes ulovlige arbeidstidsordninger. Arbeidsmiljøet på anlegg blir ofte dårligere ved økt bruk av innleie og underentreprenører.

Annonse
Annonse