JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lover offensiv klimapolitikk

Den nye regjeringen vil føre en ambisiøs klimapolitikk, lover Høyres miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup.

Han tror ikke Fremskrittspartiet vil bli noen klimabrems i regjeringen.

Frps miljøpolitiske talsmann Per Willy Amundsen ønsker overfor NTB ikke å kommentere rapporten fra FNs klimapanel, som fastslår med 95 prosents sikkerhet at mennesket er hovedårsak til klimaendringene.

Amundsen vil heller ikke si om han fortsatt betrakter seg som klimaskeptiker.

– Men det er ingen stor hemmelighet at jeg har etterlyst en mer edruelig tilnærming til klimaspørsmålet, sier han.

Nikolai Astrup tror likevel ikke det blir noe stort problem å bli enig med Frp om offensive klimatiltak i en ny regjeringsplattform.

– Les også: Varsler snarlig avklaring

– Frp har vist i praksis, i forhandlingene om klimaforliket og i voteringer på Stortinget, at de er villige til å være med på konkrete tiltak. Jeg føler meg trygg på at dette skal gå bra, sier Astrup til NTB.

Rapporten fra FNs klimapanel understreker alvoret i situasjonen og behovet for en mer offensiv politikk. sier han.

– Den understreker også behovet for å få på plass en internasjonal klimaavtale i Paris i 2015. Her har Norge gode forutsetninger for å gå i spissen, sier han.

– Les også: Avsluttet sonderingene

Venstre, en annen mulig regjeringspartner, mener IPCC-rapporten setter punktum for den vitenskapelige diskusjonen om hvorvidt klimaendringene er menneskeskapte.

– Vi trenger et stort grønt skifte i norsk politikk, med satsing på kollektivtrafikk, energieffektivisering, grønne skatter og avgifter og fornybar energi, sier Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, i en pressemelding.

Elvestuen sier rapporten understreker hastverket med å komme i gang med omstillingen av Norge til et lavutslippsamfunn.

– Nytt klimaforlik

IPCC-rapporten viser at Stortingets nåværende klimaforlik allerede er akterutseilt, mener De Grønne.

– Hvis Erna Solberg vil holde Høyres valgløfter og være bedre enn de rødgrønne i klimapolitikken, må hun umiddelbart ta initiativ til et nytt klimaforlik med langt større norske utslippskutt, sier De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse