JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil satse på mineraler

Næringsminister Trond Giske ble møtte med applaus da han lanserte en ny strategi for mineralnæringen på Arbeidsmandsforbundets landsmøte i dag.

stig.christensen@lomedia.no

På denne måten kom næringsministeren Erna Hagensen i møte. I sin åpningstale ga hun uttrykk for at det politiske Norge synes å være lite bevisst de verdier våre mineralressurser representerer. Det er foretatt atskillig leting etter geologiske ressurser, mens nesten alltid under vann. I Sverige brukes det seks ganger så mye som i Norge på leting i fjell, fortalte Hagensen, og la til:

– Malm og mineraler, pukk og grus er geologiske naturressurser på linje med olje og gass.

På verdensbasis har Norge alle forutsetninger for å ta del i veksten på dette området, mente Giske. Første skritt blir altså å utarbeide en ny nasjonal strategi for mineralnæringen.

– Vi skal bruke den statlige verktøykassa her, sa Giske, noe som også kan føre til flere arbeidsplasser innen Arbeidsmandsforbundets område. I oppsummeringen la han til at han ønsker et tett samarbeid med forbundet når denne strategien skal lages.

Offentlig ryddighet

Næringsministeren kom også langt på vei forbundet i møte når det gjelder sosial dumping innen offentlig sektor. Han ga uttrykk for at anbud ikke bare må dreie seg om pris, men også om andre indikatorer, ikke minst kvalitet. Og kvalitet får man ikke med å betale lønn langt under tariffnivå.

Det dreier seg om innovasjon, kvalitet og utvikling, og Giske la til:

– Vi må sikre gode lønns-, arbeids- og pensjonsforhold. Vi lever av å være best, ikke billigst, sa næringsministeren.

Er alle sosialdemokrater?

Trond Giske viste, i likhet med Roar Flåthen i går, til at høyresiden nå ønsker å framstille seg som velferdsstatens beste venn. Siv jensen sier at FrP er det nye arbeiderpartiet, og Høyre vil gjerne ha størst mulig ære for velferdsstatens oppbygging. Giske så det som en fallitt for høyresiden at de må erkjenne velferdsstatens store fordeler, og ser dette som et uttrykk for sosialdemokratiet og den norske modellens store gjennomslag i befolkningen, med kollektive forhandlinger som en hjørnestein.

Næringsministeren viste til Erna Hagensens tale, der hun snakket om klasseskiller, og mente FrPs linje om at den enkelte arbeider alene skal kunne forhandle om lønn, vil føre til en svekket fagbevegelse og økte klasseskiller. Han viste til den borgerlige regjeringens vedtak om å svekke arbeidsmiljøloven før 2005, og advarte mot at det bare kan ta fire år å rive ned noe som er bygd opp over 40 år.

– Norges fremste konkurransefortrinn er kollektive tariffavtaler og trepartssamarbeid, sa Giske.

Gjennom krisen

Giske viste til at Norge kom gjennom krisen med lav arbeidsløshet, i motsetning til nesten alle andre land.

– Arbeidsløsheten biter seg fast i Sverige, Europa og USA, sa han, og la til at Norge har økt sysselsettingen med 220 000 siden de rødgrønne overtok i 2005. Og:

– Vi har flere industriarbeidsplasser nå enn i 2005.

Annonse
Annonse