JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varslerpris til sykepleiere

Sykepleierne Gjertrud Hannasvik og Oline Hesselberg er tildelt ytrings- og varslingsprisen Stockmanns hammer for 2010 og 2011.

torgny.hasaas@lomedia.no

Hannasvik varslet i fjor om kritikkverdige forhold ved Sykehuset Asker og Bærum, mens Hesselberg var varsleren i den såkalte Adecco-saken.

– Begge er verdige vinnere av prisen Stockmanns hammer. Vi har derfor valgt å dele ut prisen både for 2010 og 2011 i år, sier juryens formann, advokat Rune Berg.

Stockmans hammer er en pris opprettet av Stiftelsen Byggfag i 2005 for varsling og ytringsfrihet i arbeidslivet

Prisen ble delt ut i Norsk Sykepleierforbunds lokaler av leder i Sykepleierforbundet, Lisbeth Normann på den internasjonale sykepleierdagen, 12. mai. Hele forbundsstyre var tilstede ved utdelingen av prisen.

Oline Hesselberg var ikke klar over hvilket politisk jordskjelv hun uttløste etter at hun varslet om de ulovlige forholdene ved Ammerudlunden sykehjem som var drevet av Adecco. Heeselberg som var tillitsvalgt for Sykepleierforbundet hadde nettopp vært på kurs i forbundets regi da hun gikk i gang med å varsle om de ulovlige forholdene.

– Hun har gjennom hele stormen som oppsto stått fast ved sine opprinnelige grunner til å varsle: Etikkbrudd, lovbrudd og mulig omsorgssvikt overfor pasientene, sa leder i Stiftelsen Byggfag, Egil Mongstad da han presenterte juryens begrunnelse.

Les mer om Stiftelsen Byggfag

Lisbeth Normann trakk fram de to som eksempler på uredde sykepleiere, som er gode rollemodeller for oss andre.

Gjerturd Hannasvik ønsket ikke å være til stede på prisutdelingen fordi hun føler at hun ikke har opplevd at Sykepleierforbundet har støttet henne offentlig i det hun har gjort.

Mongstad trakk fram det som et av fagbevegelsens dilemmaer i varslersaker.

– Vi har ofte medlemmer på begge sider i en konflikt, da er det ofte vanskelig å gå inn med det engasjementet varslerne ønsker, sa han.

Dette er femte og sjette gang prisen deles ut. Prisen ble første gang delt ut i 2005 til den polske snekkern Pavel Mottyka for hans avsløring av sosial dumping på Operabygget.

Prisen finansieres av et fond opprettet etter at Tømrerne og Snekkernes fagforening solgte sitt feriehjem.

Annonse
Annonse