JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Løste strid om verneombud

Den fastlåste konflikten om regionale verneombud i renholdsbransjen er løst, var arbeidsminister Hanne Bjurstrøms gledesbudskap til Arbeidsmandsforbundets landsmøte i dag.

stig.christensen@lomedia.no

I månedsvis har arbeidsgiverne strittet imot ordningen. Blant annet har NHO nektet å oppnevne representanter til styret for ordningen. De mener det er feil å pålegge arbeidsgiverne å finansiere en vernetjeneste der verneombudene er ansatt i Arbeidsmandsforbundet.

I dag kunne imidlertid arbeidsminister Hanne Bjurstrøm annonsere at hun har funnet en løsning også arbeidsgiverne aksepterer. Verneombudene blir formelt ansatt i Arbeidstilsynet.

Godt mottatt

At man nå får på plass en ordning med regionale verneombud ble godt mottatt av landsmøtet, men etter det LO-Aktuelt erfarer er det ulike synspunkter blant tillitsvalgte på løsningen med å ansette dem i Arbeidstilsynet. I bygg og anlegg, som har en tilsvarende ornding, er ombudene ansatt i forbundene.

– La det ikke være noen tvil om dette er en seier for Norsk Arbeidsmandsforbund, sa Eva Jenssen i debatten etterpå. Hun viste til at forbundet har slåss for disse verneombudene i 30 år.

Forbundsleder Erna Hagensen er svært glad for at de regionale vernombudene i renhold nå kommer på plass.

– Svekker det ordningen at de blir ansatt i Arbeidstilsynet.

– Nei, jeg mener ikke det. Det ble ikke akkurat slik vi hadde tenkt oss, men det viktigste er at disse verneombudene nå kan jobbe øremerket mot renholderne. Man kunne jo frykte at denne aktiviteten ville bli slukt opp i den andre store arbeidet Arbeidstilsynet gjør, men nå har vi fått klarhet i at de skal jobbe dirkete mot renholderne, og utøve jobben sin uavhengig av tilsynets øvrige virksomhet.

Erna Hagensen legger til at de regionale vernombudene skal jobbe mot bedrifter som ikke har verneombud, men at de jo kan bidra til at slike blir opprettet. Videre skal de bidra til god HMS (helse, miljø og sikkerhet) ved bedriftene.

Forbundslederen håper nå NHO Service legger denne saken bak seg og at de vil jobbe for at ordningen skal fungere best mulig.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen)

Underbetalt tjenerskap

Arbeidsministeren gikk rett i problemene i renholdsbransjen, med å si at tjenesteytere vinner anbud på ikke å følge norske regler. Hun beskrev forholdene i bransjen, og nevnte blant annet grov økonomisk kriminalitet og hvitvasking som en del av bildet. Bjurstrøm ser på sosial dumping som et spørsmål om samfunnsmoral, og ser faren for at det vokser fram et underbetalt tjenerskap.

–Hvis det blir for billig å kjøpe renholdstjenester, er det også noe galt, sa hun, og la til:

– Kampen mot sosial dumping er en absolutt hovedoppgave for regjeringen.

Mye gjort

Hun viste likevel til at mye er gjort. Regjeringen har iverksatt et bransjeprogram, de innfører ID-kort, de vil ha en godkjenningsordning som snart skal sendes ut på høring. Arbeidstilsynet har fått økt sine bevillinger med 10 millioner kroner for å styrke kontrollen med anbud. Hun viste til at allmenngjøring av renholdsoverenskomsten snart er på plass, og hun har satt ned et utvalg som spesielt skal studere offentlig sektors mange svin på skogen

Annonse
Annonse