JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her bryr folk seg

-Verken mor eller jeg vil tilbake til Estland. Her bryr myndighetene seg, her lytter selv landets statsminister til meningene til en renholder, sier Diana Kuuskler, som jobber i Tromsø.

Diana Kuuskler er en av rundt 20 innvandrere representert på landsmøtet. Hun grep ordet under den politiske debatten etter statsminister Stoltenbergs innledning. Hun snakket om hvor vanskelig det var for innvandrere og andre i lavlønnsyrker å komme seg inn på boligmarkedet. Og hun snakket på engelsk.

-Jeg forstår norsk, og jeg snakker norsk når andre ikke kan engelsk. Noen ganger blander jeg, snakker både engelsk og norsk, men jeg har fortsatt noen barrierer, som når jeg griper ordet i en forsamling. Jeg har både arbeidet og studert i Irland og kan derfor engelsk best. Derfor brukte jeg det da jeg snakket til landsmøtet.

Mor og datter i samme firma

-Hvorfor Norge og Tromsø?

- Den primære årsaken er familieforhold. Mor drev et mindre overnattingssted, bed & breakfast, men dårlige tider med svikt i turisttrafikken gjorde at vi måtte stenge. Jeg dro hjem til Estland for å hjelpe til. Mor foreslo Norge fordi vi har slekt her. Jeg kom i 2008, mor kom etter. Nå arbeider vi begge i samme firma.

-Og allerede tillitsvalgt og delegat til landsmøtet!

- Jeg er ikke tillitsvalgt. Jeg er nestleder i ungdomsutvalget, svarer Diana Kuuskler.

-Det er å være tillitsvalgt, konstaterer vi.

Trives i jobben

-Er det innvandrere som dominerer også i det renholdsfirmaet du arbeider for?

-Av de mellom 40 og 45 ansatte, er bare et fåtall etnisk norske.

-Et tankekors at renhold synes å være eneste jobbtilbud til innvandrerne?

-Jo, men samtidig vil jeg si at både mor og jeg trives utmerket i jobben, der vi både er sammen med og møter mange interessante mennesker. Også mor trives. I tillegg er mor overbegeistret over å være i Norge. Også hun liker jobben. Hun sier at myndighetene her bryr seg om enkeltmennesker. Da hun ble lagt inn på sykehus, gråt hun, ikke fordi hun var engstelig, men hun gråt av takknemlighet over behandlingen hun fikk.

Sosial boligbygging

-Vil du fortsette i jobben?

-Jeg fortsetter fordi jeg trives, men jeg vet ikke hva jeg gjør om noen år. Jeg arbeider. Jeg er glad.

-Men boligforholdene er du lite begeistret for.

-Det er ytterst vanskelig for lavlønte å komme seg inn på boligmarkedet. Vi har råd til oppussingsobjekt, ikke til nye boliger som selges til markedspris. Vi har også store problemer med å få banklån fordi vi tjener for lite.

Han snakket til meg

- Du sier at du ble positivt overrasket over tilbakemeldingen fra statsministeren?

-Dette var jo en helt ny situasjon for meg. Jeg opplevde at landets statsminister ikke bare lyttet interessert til mitt budskap om boligbygging, men ga tilbakemeldinger direkte til meg i sin oppsummering. Dette er muligens vanlig i Norge, men høyst uvanlig for meg som kommer fra Estland, sier Diana Kuuskler.

-Det var stort, tilføyer hun.

Annonse

Flere saker

Annonse