JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vi må tenke mer langsiktig

Eget ressurssenter i nord for bergverk og tydelig statlig eierskap var de mest sentrale temaer i debatten etter Trond Giskes innledning. Men også kraftpriser, privatisering, mer industri til Oslo og 6 timersdagen ble tatt opp.

Først ute var Håvard Næss fra avdeling 4.

-Også Norge som nasjon må tenke langsiktig. Vi må ha industri som kan konkurrere med olje- og gassvirksomheten, også virksomheter som er knyttet til våre mineralressurser. Jeg oppfordrer derfor til etableringen av et ressurssenter, gjerne lokalisert til Nord-Norge, sa Håvard Næss.

Også Arild Olsen, avd. 142 var opptatt av fortsatt gruvedrift på Svalbard. Longyearbyen har vokst seg til et mønstersamfunn, som alle gjerne vil beholde. Svea er på vei til å tømmes, men et nytt, interessant felt er oppdaget. Gruvearbeiderne ivrer etter å begynne, men saken ligger i Miljøverndepartementet. Dette fikk forbundssekretær Thorbjørn Jungård til å oppfordre Trond Giske: La ikke Miljøverndepartementet styre. Ta Solheim i nakken! Jungård ønsket også økt satsing på kartlegging av ressursene.

-100 millioner kroner over fire år er alt for lite, spesielt når vi ser denne satsingen mot det som brukes på sokkelen, sa Jungård.

Frykter tap av kompetanse

Tordis Breivik, landsstyret, mente at staten burde kreve tariffavtale av alle bedrifter, som vil levere til staten. Dette vil være et viktig bidrag til et anstendig arbeidsliv.

-Mange mener at Mesta er for dyr og foretrekker innleide uten å stille tilsvarende krav til kvalitet. Resultatet er at antall ansatte reduseres og at bedriften mister mye kompetanse.

Terje Tyriberget, Avd. 5, påpekte at han var usikker på framtida til Mesta.

-Det at ledere slutter nærmest før de har begynt, gir svært dårlige signaler til oss som bygger vegene. Vi opplever nå at kompetansemiljøet i konsernet er i ferd med å smuldre. Hva kan vi gjøre?

Ja til 6 timersdagen

Ola Duås, avd 8 og med skiferbrudd i Oppdal som arbeidsplass, viste til at hans bedrift har 190 ansatte og solgte for 180 millioner kroner i fjor. Området har skifer i hvert fall for et par generasjoner framover, men verneområder kan stenge for utvidelser.

Et av virkemidlene for å redusere et sykefravær på mellom 14 og 15 prosent var endret arbeidstidsordning. I dag har bedriften to-skift og de ansatte 6 timers dag.

-Vi har bare gode erfaringer med denne arbeidstida og vil støtte forslaget fra Avd. 8 til nytt handlingsprogram å arbeide for tilsvarende, sa Ola Duås.

Secora må tilbake

-Etter at Kystverket flyttet til Ålesund, ble entreprenørvirksomheten skilt ut og nærmest privatisert. Nå foreligger det forslag om å selge virksomheten. Det vil ikke vi, sa Karl Severin Olsen, forbundsstyret.

-Vi vil ikke bare ha en trygg arbeidsplass, vi vil også ha en trygg kyst, sa Severin Olsen, som oppfordret Giske til å snakke om det han kan levere, ikke alt annet.

Industri og museum

Ragnar Leine, Avd. 2, ønsket et industriarbeidermuseum i Oslo, knyttet til all industrien langs Akerselva. Dette er nå historie.

-Vi ønsker båded å behode den industrien vi har igjen, og vi ønsker ny industri velkommen. Vi må arbeidsplasser å tilby ungdom som søker fagutdanning.

Vekt på kvalitet

Flere ønsket at det skulle legges mer vekt på kvalitet, ikke ensidig på pris ved offentlige anbud. I tillegg kreves det økt innsats for å bli kvitt alle useriøse virksomheter. Jan Arthur Klemetsen, Avd. 2 spurte rett ut hva som må til for at staten skal bruke bare seriøse aktører. Han etterlyste også virkemidler som kunne gi forutsigbare kraftpriser. Han mente at det måtte være mulig å hindre kraftlaga fra å tappe bassengene nærmest tomme.

Annonse

Flere saker

Annonse