JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvilken sykdom lider Venstre av?

Venstre mener IA-avtalen ikke får ned sykefraværet. I stedet vil partiet straffe syke arbeidstakere. Nestleder i LO Tor Arne Solbakken og resten av fagbevegelsen ser rødt.

Kristin Margrethe Johansen

nina.hanssen@lomedia.no

I mange år har fagbevegelsen i samarbeid med arbeidsgivere og regjeringen kjempet mot sykefravær gjennom avtalen om Inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen). Målet er å forebygge og redusere sykefravær, styrke jobbnærværet og bedre arbeidsmiljøet, samt hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet.

Venstre står alene om å mene denne avtalen ikke fungerer og vil nå i stedet straffe syke slik at de kommer seg tilbake til jobben raskere. Tor Arne Solbakken kaller Venstre rabiat og mener at dette er en arbeidslivspolitikk som hører til det forrige århundre.

Å straffe arbeidstakere som er syke økonomisk vil ikke gjøre dem friskere, mener LO.

Forslaget har også møtt motstand fra den sittende blå-blå regjeringen, og Venstre leder nå konkurransen om å være det mest fagforeningsfiendtlige partiet i Norge. De banker til og med Frp!

Ingen av regjeringspartiene vil røre dagens sykelønnsordning. Partileder Trine Skei Grande mener grepet er helt nødvendig for å sikre en god velferdsstat. Hun mener det bare er et spørsmål om tid før de andre partiene ser dette.

La oss håpe at hun tar feil og at ingen andre partier vil fjerne denne rettigheten som fagforeningene har kjempet fram for at vi skal ha et godt arbeidsliv for alle.

For selv om landsmøtet i Venstre vedtok å kutte satsene i sykelønna, konkretiserte ikke partiet hvor store reduksjonene bør bli. Et forslag om kutt på 20 prosent, slik at arbeidstakere som er syke kun får utbetalt 80 prosent av lønna, falt. Det samme gjorde et forslag om en mer moderat reduksjon på 10 prosent.

Nå inviterer Venstre til en dialog med partene i arbeidslivet for å finne den beste straffemetoden som vil få syke tilbake til jobben. Men det spørs om invitasjonen får gehør. Akkurat nå er klimaet under frysepunktet mellom Venstre og LO. Og det spørs om stormen legger seg med det første.

Solbakken mener Venstre er blitt det meste ytterliggående partiet når det kommer til arbeidslivspolitikk, mens partiet holder på at det er en klar sammenheng mellom gode sykelønnsordninger og høyt sykefravær. Blant annet viser de til at Norge har dobbel så høyt sykefravær som Sverige. Mulig sykefraværet er lavere i nabolandet, men så har de heller ikke lenger gode velferdsordninger. Svenske arbeidstakere tvinges nemlig på jobb når de er syke fordi de er redde for å miste jobben og lønna. Reinfeldt-regjeringen har skapt et kaldt samfunn der mistenkeliggjøringen av arbeidstakere dominerer.

I Sverige er et sterkt sosial sikkerhetsnett, bygd opp gjennom årtier, kraftig redusert, og den svenske arbeidsledighetsordningen «A-kassan» er blitt dyrere og dårligere. Fellesnevneren er at de politiske grepene som er tatt i Sverige rammer utsatte grupper som lavlønnede, kvinner og deltidsarbeidende. I den internasjonale statistikken har Sverige også glidd nedover med fem prosentpoeng når det gjelder nivået på sykepenger. Når det gjelder yrkesskadeforsikring, har bare fem land i OECD-området lavere nivå enn Sverige.

Mot dette bakteppet blir det helt feil å sammenligne Sverige med norsk arbeidsliv.

Venstre tror i likhet med Reinfeldtsregjeringen at det å straffe de syke vil tvinge dem tilbake til jobben.

Dagens norske sykelønnsordning gir full kompensasjon til arbeidstakere som er syke i en kort periode, mens det gis omtrent 66 prosent kompensasjon til dem som er varig syke og ikke i stand til å sikre sin egen økonomi gjennom lønnet arbeidsinnsats. 100 prosent sykelønn er kanskje ikke god sosialpolitikk. Men mange arbeidsgivere har skjønt at det er god personalpolitikk.

Venstre sier blant annet i sitt vedtak at de skal «gjøre det enkelt for arbeidsgiver å legge til rette for at syke personer kan jobbe», og de sier også at de vil «fjerne arbeidsgivers ansvar for sykepenger ved sykdom knyttet til svangerskap.»

En gang var Venstre et parti for de svake i samfunnet. I lørdagens Klassekampen sier den tidligere Venstre-formannen Gunnar Garbo følgende: «Dagens Venstre har ingenting til felles med det Venstre jeg tilhørte. Vi var et sosialradikalt parti. Det partiet som i dag heter Venstre er et ordinært konservativt parti»

Bedre kan det neppe sies!

Annonse

Flere saker

Annonse