JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sanner valgte bort de statsansatte

Det var vanlig at sjefen for 150 000 statsansatte møtte de tillitsvalgte ved starten av tariffoppgjøret – helt til i år.
I år valgte kommunal- og moderniseringsministeren å møte partikollegaer i Haugesund. 
F.v. Ordfører Petter Steen jr. (H), stortingspolitiker Arve Kambe (H), Karmøy-ordfører Aase Simonsen (H) og Jan Tore Sanner.

I år valgte kommunal- og moderniseringsministeren å møte partikollegaer i Haugesund. F.v. Ordfører Petter Steen jr. (H), stortingspolitiker Arve Kambe (H), Karmøy-ordfører Aase Simonsen (H) og Jan Tore Sanner.

Alfred Aase, Haugesunds Avis

yngvil@lomedia.no

morten@lomedia.no

Da tarifforhandlingene i staten startet, 7. april klokken 10, glimret sjefen sjøl med sitt fravær. I stedet for å ta de ansattes forhandlingsledere i hånda, hilste han på partikollega og ordfører Petter Steen i Haugesund.

Syntes ikke det var naturlig

Hvert år, i slutten av mars eller begynnelsen av april, forhandler man om lønn i staten.

Annethvert år forhandles i tillegg om goder og rettigheter, som for eksempel pensjon og arbeidstid. Dette kalles for hovedoppgjør.

Selv om ansvarlig statsråd ikke er en del av de som sitter rundt forhandlingsbordet, har det fram til i år vært vanlig at denne har vært til stede ved starten av hovedoppgjøret.

I år valgte i stedet kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner å møte formannskapsmedlemmer i Haugesund, Karmøy, Vindafjord, Tysvær, Bokn, Sveio og Etne kommuner.

– Det er tradisjon for at statsråden er til stede når hovedsammenslutningene overleverer sine krav til staten i tariffoppgjøret. Hvorfor var ikke moderniserings- og kommunalministeren der?

– Statens personaldirektør leder forhandlingene fra statens side. Vi synes det er naturlig at forhandlingslederen som statens representant deltar under åpningen av lønnsoppgjøret. Dette er også det vanlige blant hovedsammenslutningene, svarer Kristin Holm Jensen, statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Ministrenes gang

(se bildeserien i toppen)

I 2002 rakte arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman (H) fram hånda, og ønsket de statsansattes representanter lykke til med det kommende tariffoppgjøret.

To år senere, i 2004, var det Morten Andreas Meyer (H) som var minister – og som ønsket partene i statusoppgjøret lykke til.

I 2006 hadde de rødgrønne inntatt regjeringskontorene, og Heidi Grande Røys (SV) var fornyings- og administrasjonsminister. Hun syntes det var naturlig å være til stede på åpningen av tariffoppgjøret i staten.

Det samme gjorde hun i 2008.

Også Rigmor Aasrud, som var fornyings- og administrasjonsminister i 2010 og 2012, så det som en selvfølge å være til stede da kravene til statusoppgjøret ble overlevert.

I år valgte kommunal- og moderniseringsministeren Jan Tore Sanner å møte partikollegaer i Haugesund.

SE OGSÅ: Samlesiden for tariffoppgjøret i staten

Annonse
Annonse