JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politisk kaos i Italia

Statsrådene fra tidligere statsminister Silvio Berlusconis parti trekker seg.

De fem statsrådene har sagt at de vil ut av regjeringen til statsminister Enrico Letta, opplyste en talsmann for visestatsminister Angelino Alfano lørdag.

Italia kastes med det ut i nok en omgang med politisk kaos. Nå starter jakten på et nytt parlamentarisk flertall som kan støtte en ny regjering. Håpet er å unngå nyvalg bare sju måneder etter det forrige.

Den skjøre koalisjonen av Lettas Demokratiske parti, Berlusconis Frihetens folk og sentrumspolitikere kom på plass i slutten av april, en god stund etter valget. Å få på plass en regjering viste seg å være vanskelig fordi valgresultatet fra februar ga et dårlig utgangspunkt for en levedyktig regjeringsdannelse.

Skattesvindel

Før helgen klarte ikke koalisjonspartnerne å bli enige om viktige tiltak som skulle redusere budsjettunderskuddet, i tråd med kravene til EU.

Letta ba fredag nasjonalforsamlingen uttrykke støtte til regjeringen i et tillitsvotum neste uke, i et forsøk på å unngå at regjeringssamarbeidet skulle bryte sammen.

Berlusconis støttespillere har tidligere truet med å trekke seg fra regjeringssamarbeidet dersom den tidligere statsministeren mister plassen sin i senatet i Roma. Berlusconi er dømt for skattesvindel, og 4. oktober skal en komité i nasjonalforsamlingen ta stilling til om mediemogulen bør fratas sin plass.

– Nyvalg ikke løsningen

President Giorgio Napolitano har valget mellom å utlyse nyvalg og å be noen om å finne fram til en ny koalisjonsregjering. Han sa imidlertid tidligere lørdag at det Italia trenger, er en stabil regjering, ikke flere valg.

– Vi trenger en nasjonalforsamling som diskuterer og jobber, ikke en som bryter opp titt og ofte, sa han.

Meningsmålingene tyder på at de politiske blokkene har omtrent like stor støtte, så et nyvalg kan like gjerne skape enda mer stillstand.

Den politiske splittelsen gjør det vanskelig å få fart i reformene som må til for å få Italias økonomi på rett kurs. Landet har de siste to årene vært i resesjon og har en arbeidsløshet blant unge på 40 prosent.

Situasjonen skaper bekymringer blant investorer, men det har vært mindre panikk i markedene nå enn under tidligere politiske kriser i Italia. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse