JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstakerne tar regningen

Det er arbeidstakerne i Europa som betaler regningen etter finanskrisen, slår LO-leder Roar Flåthen fast.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Folket og arbeidstakerne betaler regningen etter finanskrisen, og slik har det alltid vært historisk, sier LO-leder Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

En rekke LO-topper deltar hele denne uken på Den europeiske faglige samorganisasjons (DEFS) 12. kongress i Athen i Hellas.

I løpet av de fire årene som har gått siden forrige kongress i Sevilla i Spania, har Europa vært utsatt for dramatiske omveltninger. Finanskrisens herjinger har medført at land etter land har måttet berges fra økonomisk undergang, med påfølgende kutt i folks lønninger, pensjoner og andre rettigheter.

Stor ledighet

Den store diskusjonen i europeisk fagbevegelse dreier seg om at det er arbeidstakerne som må betale regningen etter finanskrisen. Arbeidsledigheten i EU, og spesielt ungdomsledigheten, er alarmerende. I enkelte land er 30 prosent av de unge arbeidsledige.

– Hellas er det landet som har kommet absolutt verst ut, og det tillyses stadig nye demonstrasjoner. Situasjonen har egentlig forverret seg i det siste for Hellas, sier Flåthen.

– Det gis kriselån til skyhøye renter for at landene skal betjene gjeld til bank- og finansvesenet, og samtidig kuttes det i pensjoner og lønninger. Det er bare en måte å komme videre på, og det er å skape arbeid, sysselsetting og aktivitet. Her må fagbevegelsen spille en rolle, konkluderer Flåthen.

EU fester grepet

Den såkalte Euro Plus-pakten blir et viktig tema i Athen. I et av de omstridte tiltakene for å få økonomien på rett kjøl, griper EU inn i selve forhandlingsretten for lønnsdannelse.

– Noen av de europeiske landene er mer eller mindre satt under administrasjon av EU på grunn av disse krisepakkene. Denne pakten griper inn i den frie forhandlingsretten. Ansvarligheten i fagbevegelsen er absolutt til stede i de kriserammede landene, men når du griper inn i selve forhandlingsretten, setter du hele systemet til side, mer Flåthen.

Offentlig minstelønn, som flere land innfører, blir et annet viktig tema. Nordens delegasjon er motstandere av en felles europeisk minstelønn. Flåthen slår fast at systemet med tariffavtaler og allmengjøring er blant grunnsteinene i den nordiske modellen.

– Men vi vet jo hva arbeidsgivernes holdning er, også i Norge. I enkelte land er kanskje minstelønn løsningen, men ikke i Norge, sier LO-lederen.

Solidarisk holdning

Flåthen erkjenner at kutt er nødvendig, men understreker at kuttene må fordeles rettferdig og at de som sitter best i det, må ta de tyngste byrdene. Ikke minst de som har forårsaket krisen.

For delegasjonen fra lykkelandet Norge blir det viktig å ha en solidarisk holdning til situasjonen i Europa.

– Vi må være ydmyke for den dramatiske situasjonen mange land befinner seg i, sier Flåthen. Norsk fagbevegelse har da også bidratt med ekstra midler for å få gjennomført kongressen i Athen.

– Finanskrisa må møtes med solidaritet. Det er mye konservativ politikk som har gjennomslag i Europa, avrunder Flåthen. (ANB)

Denne uken møtes fagforeningsledere fra hele Europa til Den europeiske faglige samorganisasjons (DEFS) 12. kongress, som denne gangen avholdes i Athen. Bakteppet er et Europa rammet av en dyp og vedvarende økonomisk og sosial krise.

Med over 1000 delegater fra 83 organisasjoner i 36 land er kongressen i Athen en stor begivenhet for europeisk fagbevegelse. LO-leder Roar Flåthen leder en delegasjon på syv delegater fra norsk LO. Også YS og Unio er representert. (Kilde: LO) (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse

Med over 1000 delegater fra 83 organisasjoner i 36 land er kongressen i Athen en stor begivenhet for europeisk fagbevegelse. LO-leder Roar Flåthen leder en delegasjon på syv delegater fra norsk LO. Også YS og Unio er representert. (Kilde: LO) (ANB)