JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler oppgjør med EU

David Cameron staker ut konservativ kurs.

Ed Miliband og Labour har fridd til velgerne med lavere strømregninger. Nå er det De konservatives tur til å beile til britene. David Cameron varsler et oppgjør med EU.

De konservative har i lang tid ligget godt bak Labour i løypa på meningsmålingene. Søndag innledet de sitt landsmøte i Manchester, men statsminister Cameron slutter seg til sine partifeller først på mandag.

I et TV-intervju med BBC forut for landsmøtet var det spesielt hans uttalelser om forholdet til EU og EUs institusjoner som ble lagt merke til.

– Mitt mål er å reforhandle vårt forhold til EU, og det radikalt, sa Cameron, som mener alle britenes traktater med Europa må tas opp til vurdering.

Statsministeren sa også at regjeringen i London vurderer å trekke seg fra Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Målet sies å være å kunne utvise ulovlige innvandrere og kriminelle raskere.

– Les også: Sviende nederlag for Cameron

EU-motstanderne og innvandringskritikerne i selvstendighetspartiet UKIP plukker stadig flere konservative stemmer og har klart å bli det tredje største partiet på målingene.

– Jeg tror vi kan komme først i EU–valget og påføre britisk politikk et jordskjelv, advarer partileder Nigel Farage.

Cameron er nødt til å stoppe velgerflukten mot høyre, men han har flere fraksjoner å ta hensyn til i eget parti, noe som gjør det hele til en vanskelig balansegang.

Talen hans på landsmøtet onsdag blir en viktig pekepinn på hvor han har tenkt å plassere seg og partiet i det politiske landskapet fram mot 2015.

Utfordret

Ed Miliband utfordret Cameron på flere punkter da det britiske arbeiderpartiet holdt sitt landsmøte i uken som gikk.

Labour-lederen lovet kamp mot konservativ politikk «for de privilegerte få». Og han skapte frykt i energibransjen og glede blant forbrukerne ved å love å fryse prisen på strøm og gass hvis han kommer til makten.

Cameron må svare på utfordringen, og britiske kommentatorer ser flere muligheter for statsministeren når han skal bygge partiets image fram mot valget.

Middelvei?

Om Labour er på vei mot venstre, kan De konservative velge å myke opp imaget og trekke mer mot midten.

– Miliband har plantet sitt røde flagg godt til venstre. Nå burde Cameron svare ved å ta tilbake sentrum, skriver statsministerens tidligere taleskriver Ian Birrell i The Guardian.

Han peker på uutnyttet velgerpotensial blant kvinner, innvandrere og unge.

Andre mener Cameron heller bør benytte anledningen til å rendyrke det konservative imaget som næringslivsvennlig og vekstorientert. Om «Red Ed» og Labour blir mindre businessorientert, bør toryene bli mer, kjøre flere skattelettelser og mer liberalisering.

Økonomi

Cameron kommer uansett til å vie en god del av talen til landsmøtet i Manchester til økonomien. Etter harde kutt og vanskelige tider er det tegn på at de britiske finansene er på bedringens vei.

Å erklære økonomisk seier er imidlertid risikabelt. Kutt og innstramminger har tæret hardt på britenes tålmodighet.

– Dersom han ikke klarer å overbevise velgerne om at han er på deres side, er det nok venstreorienterte velgere i Storbritannia til å velge den mest venstreorienterte regjeringen i moderne tid, skriver den konservative kommentatoren Tim Montgomerie i The Times.

I søndagens intervju med BBC antydet Cameron skattelettelser for dem som tjener minst.

– Jeg vil gjerne se at vi hjelper hardtarbeidende mennesker, spesielt de lavtlønnede, slik at de kan beholde mer av sine egne penger. Så de kan bruke dem som de vil, sa Cameron. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse