JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EFS-kongress i krisas tegn

Når Den europeiske faglige samorganisasjon i dag åpner sin kongress i Aten, er den økonomiske krisa det gjennomgående temaet.

torgny.hasaas@lomedia.no

Den europeiske faglige samorganisasjon (EFS) åpnet i dag sin 3. kongress i Aten. Åpningen av kongressen var selvsagt svært preget av situasjonen som Hellas er i. Leder i den greske fagbevegelse, GSEE, Yannis Panagopoulos, var krass i kritikken av de støttepakkene som landet er tilbudt av EU og det internasjonale pengefondet, IMF.

Filososfien bak fører landet inn i en ond sirkel og mulighetene for å komme ut av krisa minsker.

– Arbeidsvilkårene for den greske befolkningen er satt 20 år tilbake i tida. De kollektive avtalene blir ødelagt og arbeidsledigheten galopperer, og gjør det umulig for oss å komme ut av krisa, sa Panagopoulos, og føyde til at medisinen er verre enn sykdommen.

Han fikk støtte i dette synet av sin kollega fra ADEDY, Spyros Papaspyros.

Selv om det ikke er andre land som er like ille ute som Hellas, er det stor enighet om at den medisinen som blir foreskrevet i de kriserammede EU-landene er feil medisin. En trenger ikke kutt i offentlig sektor. Det er nødvendig å stimulere økonomien ikke kutte.

Etter Papaspyros fikk EFS’ president Wanja Lundby-Wedin, ordet.

Hun tok opp det som hadde skjedd etter sist EFS hadde kongress i Sevilla i 2007. Hun pekte spesielt på hvilke konsekvenser de fire dommene i EU-retten hadde fått for retten til å inngå kollektive avtaler.

LES OGSÅ: For tidlig for sjampanje

Hun kunne oppsummere at det har utviklet seg en manglende respekt for kollektive avtaler.

Åpningen av kongressen skjedde under politibevoktning. Det er ikke så rart på grunn av de mange voldelige demonstrasjonene i Aten de siste dagene.

Men en fagbevegelse, Pame, har startet en kampanje mot kongressen. Pame står ifølge Wikipedia for Arbeiderenes militante front. Den er medlem i den kommunistiske faglige internasjonale, WFTU, og skal ha 450 000 medlemmer.

På stolpene rundt kongressen var det hengt opp plakater med slagordet: «ETUC CES, bureaurates go home». Det var mobilisert til en demonstrasjon og spredd løpesedler med det samme slagordet.

Annonse

Flere saker

Annonse