JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Møter kritiske tillitsvalgte

Tillitsvalgte i Fellesforbundet mener Arbeidstilsynet ikke følger opp tips. Tilsynet lover bedring og vil møte kritikerne.

frode.ronning@lomedia.no

Før påske etterlyste Arbeidstilsynet flere tips om brudd på Arbeidsmiljøloven. Det førte til sterke reaksjoner fra lokale ledd i Fellesforbundet.

– Vi sender inn tips, men får ikke noen tilbakemelding på at tipsene er mottatt, sier organisasjonsarbeider Thor Åge Christiansen i Fellesforbundets største avdeling i Aust-Agder, avdeling 9.

Sammen med flere andre tillitsvalgte og ansatte i Fellesforbundet gikk han hardt ut mot Arbeidstilsynet på P4.

Etter den ramsalte kritikken har Arbeidstilsynet på kort varsel invitert seg selv til møte med Fellesforbundet 1. juni.

– Vi har et stort problem om mulige tipsere gir opp og føler det ikke er noe vits å gi tips, sier Ingrid Finboe Svendsen, direktør i Arbeidstilsynet til magasinett.org.

Nå skal tilsynet bruke mer tid på å følge opp tips, og alle tipsere skal få tilbakemelding.

Lite ute?

Christiansen i Fellesforbundet mener det i lang tid har vært stor misnøye med Arbeidstilsynet.

– Jeg kan ikke huske en eneste tillitsvalgt som sier forholdet til Arbeidstilsynet har vært som ønskelig, sier organisasjonsarbeideren.

Ansatte og tillitsvalgte i Fellesforbundet er i kontakt med mange arbeidere og bedrifter i sitt virke. Christiansen etterlyser bedre kommunikasjon med tilsynet.

– Arbeidsmiljøloven sier at det skal være kommunikasjon mellom tillitsvalgt, arbeidsgiver og Arbeidstilsynet. Det har det ikke vært, konkluderer Christiansen.

På slutten av 1990-tallet fikk Arbeidstilsynet kritikk av Riksrevisjonen fordi det utførte for få tilsyn.

I 1998 utførte Arbeidstilsynet 22.000 tilsyn. Riksrevisjonen mente den gang at Arbeidstilsynet brukte for lite ressurser på tilsyn.

I 2009 var antallet tilsyn sunket til 15.300.

Lover bedring

Arbeidstilsynet skal nå bli flinkere til å takke tipsere.

– Fellesforbundet har sagt at ingen tips blir fulgt opp. Det er ikke sant. Men det kan være de har fått et slik inntrykk fordi vi ikke har vært gode nok til å gi tilbakemelding om hvordan vi følger opp tipsene, sier Finboe Svendsen.

– Hvordan er det å få tilbakemelding om at dere ikke følger opp tips?

– Vårt virkelighetsbilde er ikke slik, men vi må ta det på alvor, sier Finboe Svendsen.

Hun har hatt en gjennomgang med alle regionene i Arbeidstilsynet for å se hvordan de følger opp de 4000 tipsene tilsynet hvert år mottar.

Fra sommeren skal alle tips inn i samme database, slik at tilsynet får bedre oversikt over tipsene og ser hvordan de følges opp.

Flere tilsyn etter tips

Finboe Svendsen opplyser at tilsynet framover skal bruke mer tid på å følge opp tips, og at det skal legge opp mer av virksomheten ut fra tipsene.

– Vi har muligens prioritert andre typer tilsyn enn oppfølging av tips. Det betyr ikke at vi skal følge opp alle tipsene vi får, men vi setter nok grensa litt lavere framover for hvilke tips vi følger opp, sier hun.

Annonse

Flere saker

Annonse