JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan stoppe Tippeligaen

Ved midnatt løper meklingsfristen ut i lønnsoppgjøret for de LO-organiserte idrettsfolkene. Fører ikke meklingen fram kan kveldens serierunde i Tippeligaen bli den siste på en stund.

stig.christensen@lomedia.no

Samtidig med at alle tippeligalagene er i aksjon i kveld sitter spillernes fagforbund, NISO, og NHO-Idrett på Riksmeklingsmannens kontor. Det har meklingsmann Wenche Elizabeth Arntzen frist til midnatt med å få partene til enighet i årets lønnsoppgjør.

Det var stor avstand mellom partene da forhandlingene ble brutt i begynnelsen av mai. Forbundsleder i NISO, Joachim Walltin, sier til LO-Aktuelt at meklingen ikke dreier seg direkte om lønn, men at kravene vil koste penger.

– Det dreier seg blant annet om oppsigelsesvern, ferie/terminliste, utstyr, utdanning og stillingsprosent, sier Walltin. NISO krever at standardkontrakter i håndball, ishockey og fotball endres.

– Klubbenes muligheter til å si opp spillere må reguleres og begrenses gjennom overenskomsten, heter det.

Også fritt valg av sko, skøyter og hansker har vært et krav gjennom mange år. Flere undersøkelser i NISO viser at dette har stått sentralt lenge.

Én kamp kan spilles

NISO har varslet plassfratredelse for 86 medlemmer, alle sammen eliteseriespillere i fotball. Det er langt flere eliteseriespillere som er medlemmer i NISO, men på grunn av at flere klubber har meldt seg ut av NHO, er det varslet plassfratredelse for de 86 spillerne i klubber som er NHO-medlemmer.

–Kan det bety at hele serierunden til helgen blir avlyst hvis det blir streik?

– Det kan skje. I terorien kan en kamp spilles, sier Wallthin. Der er ingen av lagene medlemmer i NHO.

– Er du optimist foran morgendagens mekling?

– Vi har fokus på å bli enige, men vi må få et akseptabelt gjennomslag hvis det skal bli noen løsning, sier Walltin.

Ser det an

Informasjonssjef Svein Graff i Norges Fotballforbund sier til LO-Aktuelt at de vil ta stilling til eventuell avlysing av helgens runde når man ser utgangen av meklingen. Klubbene er medlemmer i Norsk Toppfotball, men det er NFF som til syvende og sist er ansvarlig for avvikling av Tippeligaen.

Ved en NISO-streik i 2002 ble en hel runde i eliteserien avlyst.

Dette er kampene som står i fare ved en eventuell fotballstreik:

Stabæk – Strømsgodset (søndag kl 16)

Rosenborg – Sogndal (søndag kl 18)

Fredrikstad – Haugesund (søndag kl 18)

Aalesund – Tromsø (søndag kl 18)

Lillestrøm – Start (søndag kl 18)

Viking – Sarpsborg 08 (søndag kl 18)

Vålerenga – Molde (søndag kl 20)

Brann – Odd Grenland (mandag kl 19)

Annonse
Annonse