JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Norge er milevidt foran Sverige

LOs sjeføkonom Stein Reegård nekter å ta den sveitsiske handelshøyskolen IMD på alvor når den hevder at Norges konkurransekraft er svekket og holder fram Sverige som mønsterland.

stig.christensen@lomedia.no

Det er Dagens Næringsliv som i dag gjengir rankingen fra IMD, der Norge faller fra niende plass i 2010 til 13. plass i 2011. IMD trekker i stedet fram Sverige som et «mønsterland», som har avansert fra sjette til fjerde plass på lista.

Høye skatter

Visedirektør Suzanne Rosselet i IMD trekker fram flere faktorer som hun mener er årsaker til at Norge faller i konkurransekraft. Et komplisert skattesystem og høye skatter, samt et lite fleksibelt arbeidsmarked er noen momenter. Dessuten skal lønnsveksten være langt høyere enn veksten i produktiviteten. Hun hevder Norge mangler fleksibilitet, åpenhet og tilpasningsevne og at Sverige er den rake motsetningen.

Helt på jordet

Stein Reegård kommenterer dette slik:

– Hun er helt på jordet når hun fremhever skatt som et viktig pluss for svenskene. Deres skattenivå er jo klart høyere enn det norske. På OECDs bredere rangeringer av arbeidsmarkedet framstår de også som mindre fleksible enn Norge, skriver han i en e-post til LO-Aktuelt fra Athen, der han deltar på Kongressen til Den europeiske faglige samorganisasjonen (EFS) denne uka.

LES OGSÅ: Hurra, Sverige slår oss (dagens kommentar)

Reegård peker videre på at det er svært vanskelig, både teoretisk og dokumentasjonsmessig, å måle «konkurranseevne».

– Behandlingen av emnet i rapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene viser det. Den beste indikatoren er jo hvordan økonomien faktisk arter seg. Norge ligger milevidt foran Sverige i produktivitet og sysselsetting og overskudd både i privat og offentlig sektor, ifølge Reegård. Han bekrefter at Sverige har løftet seg bra etter finanskrisa, men mener det må ses på bakgrunn av at de lå så langt nede. Det gir potensiale for et stort løft.

Ikke arbeidsledighet

Den sveitsiske visedirektøren mener Sverige har grepet globaliseringen med åpne armer og «tjener på den», mens Norge skal være mer lukket. Hun roser Sverige for å ha kuttet i offentlige utgifter, men kommenterer ikke arbeidsledigheten. Norges arbeidsledighet er på under tre prosent, den svenske mer enn dobbelt så høy.

Annonse

Flere saker

Annonse