JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trues med fem år i fengsel

Over hundre til dels framtredende tyrkiske fagforeningsledere risikerer inntil fem års fengselsstraff etter protestaksjon.

einar.fjellvik@lomedia.no

– Anklagene har til hensikt å knuse fagbevegelsen i Tyrkia ved å kriminalisere protester mot brudd på arbeidstakerrettighetene, mener Næringsmiddelarbeiderinternajsonalen (IUL).

Bakgrunnen for masserettssaken, som etter planen skal ta til 3. juni, er en langvarig konflikt omkring privatiseringen av det tyrkiske tobakksmonopolet Tekel. Selskapet ble solgt i 2008, men staten beholdt den gangen kontrollen over 40 tobakkslagre. De 12 000 ansatte fikk imidlertid lønna halvert og mistet også flere andre goder.

Fagforbundet Tekgida-Is forsøkte gjentatte ganger å få i gang forhandlinger, men i stedet ble samtlige 12 000 sagt opp i desember 2009. Dette utløste en serie med protestaksjoner i Ankara – uten at myndighetene kom aksjonistene i møte.

Da Tekgida-Is og deres støttespillere igjen gikk ut i gatene 1. april i fjor, ble de møtt med batonger og pepperspray. Nå har påtalemyndigheten i Ankara tatt ut tiltale mot i alt 111 personer. Blir de dømt, risikerer de inntil fem år i fengsel.

Blant de tiltalte er presidenten i Tekgida-Is og 12 ledere for lokale avdelinger i forbundet. Også den nåværende og en tidligere leder for hovedorganisasjonen Disk, samt to tidligere ledere av hovedorganisasjonen for offentlig ansatte, KESK, er tiltalt.

Næringsmiddelarbeiderinternasjonalen er opprørt over myndighetenes bruk av rettsapparatet:

– Å tillate at disse latterlige anklagene blir behandlet av rettsapparatet vil være et alvorlig tilbakeskritt for de anstrengelsene som gjøres for å bringe tyrkisk arbeidsliv på linje med internasjonale standarder. Skriver IUL i en pressemelding.

IUL har startet en protestaksjon der fagforeningsfolk verden over oppfordres til å sende protestskriv til de tyrkiske myndighetene. Klikk her for å delta i aksjonen.

Annonse

Flere saker

Annonse