JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Optimismen blomstrer - mangler arbeidskraft

Norske bedrifter mangler 61 000 personer. Ingeniører, sjåfører og tømrere er de yrkesgruppene det er størst mangel på ifølge Navs bedriftsundersøkelse.

einar.fjellvik@lomedia.no

På ett år har mangelen på arbeidskraft økt med 10 000 personer.

– Det er om lag like mange bedrifter som har problemer med å skaffe arbeidskraft i år som i fjor, men de som har problemer, har større problemer nå, og derfor øker mangelen på arbeidskraft, sier Hans Kure seksjonssjef i NAV.

Han mener mangelen på arbeidskraft ville vært enda større uten arbeidsinnvandring.

Det er høy aktivitet i norsk økonomi, men mangelen er fortsatt betydelig lavere enn det vi så ved forrige høykonjunktur. Den høye arbeidsinnvandringen er en viktig årsak til dette, sier Kure.

LAST NED: Navs bedriftsundersøkelse 2011 (pdf)

Privat optimisme

Det er først og fremst i privat sektor optimismen nå brer seg. I år som i fjor er informasjon/kommunikasjon den næringen der sysselsettingen ventes å øke aller mest. Men også innen bygg og anlegg, eiendomsdrift, forretningsmessig og faglig tjenesteyting og innen bergverk er optimismen stor. Bygg og anlegg er den næringen der optimismen har steget mest det siste året.

I offentlig sektor er forventningene om sysselsettingsvekst atskillig merd moderate. I undervisningssektoren venter 24 prosent av virksomhetene at de må nedbemanne i løpet av året.

I alt 28 % av de 14 300 virksomhetene som deltok i undersøkelsen svarte at de regner med å øke bemanningen i løpet av året. En av ti bedrifter svarte at de har så store rekrutteringsproblemer at de har færre ansatte enn de ellers ville hatt.

Oslo på optimismetoppen

Både forventningene om sysselsettingsvekst og mangelen på arbeidskraft er størst i hovedstaden. Her mangler bedriftene 12 800 personer. På de neste plassene følger Rogaland og Hordaland som mangler henholdsvis 7 900 og 5 200 personer.

Minst mangel på arbeidskraft er det i Telemark og i Hedmark. I begge fylker oppgir bedriftene at de mangler 800 ansatte.

Underskudd på arbeidskraft

I sju fylker anslår bedriftsundersøkelsen at mangelen på arbeidskraft er større enn den registrerte arbeidsløsheten. Det gjelder Oslo, Rogaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark. I Rogaland oppgir bedriftene at de mangler 7 900 arbeidstakere, mens «bare» 4 812 personer var registrert som helt arbeidsløse ved utgangen av april.

Ingen dramatikk

LOs sjeføkonom, Stein Reegård, ser ingen stor dramatikk i at næringslivet rapporterer om stor mangel på arbeidskraft samtidig som over 70 000 fortsatt er registrert som helt arbeidsløse.

– Det er i hvert fall bedre enn om det hadde vært underskudd på jobber også, påpeker han.

– At det er stor etterspørsel etter arbeidskraft betyr at det er god fart i økonomien. Normalt vil det føre til at flere arbeidsløse finner seg nye jobber.

Reegård minner om at det hvert år er mellom 200 000 og 300 000 mennesker som skifter jobb – pluss tilsig og frafall fra arbeidsmarkedet.

– Det er derfor ikke noe unormalt at vi har etterspørsel etter arbeidskraft og arbeidsløshet samtidig, men det understreker behovet for en aktiv arbeidsmarkedspolitikk og gode inntektssikringssystemer. Usikkerheten er først og fremst knyttet til hvor mye av arbeidskraftbehovet som vil bli dekket av arbeidsinnvandring og hvor mye som vil bli dekket ved at arbeidsløse får seg ny jobb, mener LO-økonomen.

7 000 ingeniører

3 050 sjåfører (bil-, drosje- og varebilførere)

2 850 tømrere

2 400 lastebilsjåfører (vogntog)

2 150 rørleggere

2 050 systemutviklere og programmerere

1 950 sykepleiere

1 550 dør- og telefonselgere

1 300 elektrikere

1 250 frisører

1 250 snekkere

1 250 hjelpepleiere

1 200 kokker

(Kilde: Navs bedriftsundersøkelse. Årets undersøkelse ble gjennomført i tidsrommet 10. februar til 28. mars og omfattet i alt 14 300 bedrifter. )

Annonse

Flere saker

Annonse

7 000 ingeniører

3 050 sjåfører (bil-, drosje- og varebilførere)

2 850 tømrere

2 400 lastebilsjåfører (vogntog)

2 150 rørleggere

2 050 systemutviklere og programmerere

1 950 sykepleiere

1 550 dør- og telefonselgere

1 300 elektrikere

1 250 frisører

1 250 snekkere

1 250 hjelpepleiere

1 200 kokker

(Kilde: Navs bedriftsundersøkelse. Årets undersøkelse ble gjennomført i tidsrommet 10. februar til 28. mars og omfattet i alt 14 300 bedrifter. )