JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykta råder i Skatteetaten

Skatteansatte er redde og usikre på framtida på grunn den massive nedleggingen av kontorer som kommer.

morten.hansen@lomedia.no

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

– Det er en håpløs situasjon vi er i. Vi vet ikke hva vi skal gå til. Ikke får vi vite hva vi kan få hvis vi slutter, og ikke får vi vite hvor vi kan jobbe. Og ikke får vi vite hva vi har krav på hvis vi flytter på oss, sier Mette K. Berg.

Nedleggelser

Hun jobber på skattekontoret i Lødingen. Sammen med Ruth Nilsen utgjør de to hele arbeidsstokken. Skattedirektoratet vurderer nå hvilke kontorer som skal legges ned etter at de fikk fullmakt til å legge ned kontorer med færre enn fem ansatte.

De to i Lødingen regner med de blir blant de nedlagte og de må velge om å skifte arbeidssted eller flytte. En håpløs situasjon mener Nilsen som har vært i etaten i 26 år.

– Flytte? Til hva? Vi har fine hus som vi ikke får noe for hvis vi skal selge. Alle våre venner og vårt sosiale nettverk er her. Jeg er 60 år. Da er man blitt for gammel til å etablere seg helt på nytt, sier Nilsen.

Hun er fylt 60 år, og kommer inn i den gruppen som har særregler.

– Men hvilke? Det vet jeg ikke, sier Nilsen.

Berg har vært ansatt i skatteetaten i 25 år. Også hun er usikker på hva hun skal gjøre.

– Å pendle er en mulighet. Men her finnes det ikke kollektivtilbud som passer med jobben. Skal man pendle må det bli med egen bil, og på våre vinterveier er det et usikkert prosjekt. Dårlig vær og vinterstengte veier er ikke uvanlig.I tillegg er det usikkert hvilket skattekontor jeg eventuelt skal jobbe ved. Det naturlige er Narvik, som er 150 kilometer unna. Det nærmeste er Sortland – en time unna på dårlig vei, sier Berg.

Kritiske

NTL Skatt er sterkt i mot en omfattende nedlegging av skattekontor, og mener Skattedirektoratet har tolket fullmakten fra Finansdepartementet på verst mulig vis. De mener direktoratet har kjørt prosessen i full fart, uten å høre på organisasjonene.

Leder Stein Thorvaldsen og nestleder Ingrid Sølberg er bekymret for medlemmene sine:

– Det føres en veldig dårlig personalpolitikk. Det som skal skje kommer til å bli brutalt for mange, sier Thorvaldsen.De to etterlyser faglige argumenter for å legge ned så mange skattekontorer, og mener Skattedirektoratet ikke har vært interessert i å lete etter løsninger som gjør at ansatte kunne slippe å oppgi hus og hjem og flytte for å fortsette i jobbene sine.

– Hvilken bruk gjør vi med de ansatte og deres kompetanse? Kan de ikke gjøre en god jobbder de er? Man er ikke i nærheten av å tenke slik i direktoratet. Og da er vi inne på det medmenneskelige perspektivet og IA, sier Thorvaldsen, og legger til at han er meget misfornøyd med etatens håndtering av denne saken.

Han og Sølberg tror heller ikke et sekund på at nedleggelsene vil gi bedre tjenester.

– Et eksempel er kontorene på Hitra/Frøya, der det er mye fiskeindustri. De ansatte må kjøre to timer for å jobbe på kontoret på Orkanger, og etter dem kommer 2-300 Øst-Europeere som må følge etter for å få skattekorta sine, sier Sølberg hoderystende.

Tynnes ut

Blir skattekontoret i Lødingen nedlagt, kommer det på toppen av flere andre nedlagte statlige arbeidsplasser. Fra før av har Forsvaret og Telenor lagt ned sin virksomhet.

– Det er ikke bare vi som mister jobben vår. Lødingen mister også arbeidsplasser. Dette er nok et eksempel på at distriktene blir nedbygd – selv om myndighetene hevder det motsatte, mener Berg.

Hun reagerer på at det som tidligere ble brukt som argument for kontoret, nå blir brukt mot dem.

– Da Skatt Nord tok over selvangivelsen for Oslo, var argumentet at man kunne sitte hvor som helst å gjøre disse oppgavene. Nå er argumentet at man ikke kan sitte spredt, men at det må skapes store fagmiljøer. Argumentasjonen blir brukt akkurat slik det passer beslutningstakerne, fastslår Berg.

Annonse

Flere saker

Annonse