JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke rør byttevaktene

Det er blitt vanskelig for kollegaer i kriminalomsorgen å bytte vakter. Byttevakter på opp til 16 timer blir regnet som ulovlige – selv om man kan jobbe overtid like lenge.

morten.hansen@lomedia.no

Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) har i flere brev til regionene gjort det klart at det vil bli innstramminger på byttevaktsordningen i kriminalomsorgen fra 1. mars.

Forbundsleder Geir Bjørkli slår fast at NFF er for gode og forsvarlige bytteordninger.

Han poengterer at belastningen er lik om man jobber 16 timer i strekk og avspaserer overtiden ved en senere anledning, eller at man bytter en vakt og jobber 16 timer – for så å avspasere vakta ved en senere anledning.

– Jeg ser ikke at det i realiteten er noen forskjell på å bytte vakter å få en lang vakt, og å jobbe overtid og få en lang vakt. Faktisk er det mindre belastende med byttevakter. Bytte av vakter ikke er merarbeid som overtid, men flytting av vakter, noe som kan redusere belastningen ved å gå turnus, sier Bjørkli.

Arbeidsmiljøtiltak

Tillitsvalgt ved Bodø fengsel Terje A. Tobjørnsen mener begrensingen fra KSF både gir dårligere bemanning og dårligere arbeidsmiljø.

– Byttevaktene blir faktisk trukket fram av medlemmene som et av de viktigste arbeidsmiljøtiltakene vi har. Det gir folk en mulighet til å ha innflytelse på egen arbeidstid, sier Torbjørnsen.

Han poengterer at byttevakter ikke bare er et gode for arbeidstaker. Også arbeidsgiver har fordeler.

Ved Bodø fengsel har det fram til nå vært slik at de ansatte har byttet vakter med fengselet.

– Det er en vinn-vinn-situasjon. Jeg får muligheten til å være med på å bestemme over arbeidstiden min, mens arbeidsgiver får høyere andel av kvalifisert arbeidskraft på jobb. Og det uten at det koster noe mer for arbeidsgiver og uten at arbeidstaker må jobbe mer. Det blir mindre overtid og vikarbruk, konstaterer Torbjørnsen.

Ulogisk

NFF-medlemmenes tillitsvalgte i Bodø karakteriserer det som tåpelig at denne ordningen nå ikke får videreføres.

– Det er ingen logikk i det. Jeg trodde arbeidsmiljøloven skulle beskytte arbeidstakernes fritid. Det som skjer nå er det motsatte. Hvis jeg jobber overtid, kan jeg jobbe 16 timer i strekk, som øker antallet timer i året. Men bruker man bytteordning, som er forskyvning av arbeidstid, kan man ikke jobbe mer enn 12 timer. KSF synes altså det er greit at de ansatte jobber mer enn et normalarbeidsår så lenge det er overtid, fastslår Torbjørnsen.

Han påpeker at byttevaktordningen er bygd på gjensidighet, og mener ordningen for mange er avgjørende for å få hverdagen til å gå opp.

Ser behovet

NFF Magsinet har ikke fått noen kommentar fra KSF. Men i referatet fra møtet med KSF den 15. april står det:

Arbeidsgiver understrekte at avviklingen av ordningen med «byttevakter», slik den har vært praktisert med arbeidstid i opptil 16 timer, er en følge av at arbeidsmiljølovens regler om arbeidstid ikke tillater en slik ordning. Arbeidsgiver ser likevel behovet og fordelen ved å ha denne type fleksibilitet, som den nå opphørte ordningen innebærer.

Annonse
Annonse