JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstilsynet vil snakke mer med fagbevegelsen

Tidligere i vår fikk Arbeidstilsynet kjeft for oppfølging av tips. Nå tror kritikerne på et godt samarbeid med tilsynet.

frode.ronning@lomedia.no

En rekke tillitsvalgte i Fellesforbundet anklaget i mai Arbeidstilsynet for ikke å følge opp tips om lovbrudd.

Onsdag møtte Arbeidstilsynet kritikerne, og resultatet skal bli tettere samarbeid med fagbevegelsen.

– Vil vil sette av enda større ressurser til å følge opp tips, og vil skal gi bedre tilbakemeldinger til de som tipser oss, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Onsdag møtte hun tillitsvalgte og ansatte i Fellesforbundet på Lilletorget i Oslo i et forsøk på å komme kritikken i møte. Og Fellesforbundet er så langt fornøyd.

– Ut fra hva som ble sagt, tror jeg resultatet blir bra, sier organisasjonsarbeider Thor-Åge Christiansen i Fellesforbundets største avdeling i Aust-Agder, avdeling 9.

Samtidig vil han vente med å slå hæla i taket:

– Jeg har vært tillitsvalgt noen år, så jeg har erfaring med at det er lurt å vente med jubelen før resultatene er på bordet, sier Christiansen.

Arbeidstilsynet får hvert år 4.000 tips, mange av dem fra tillitsvalgte i fagbevegelsen. Det har imidlertid vært stor misnøye med at ikke flere tips følges opp, og mange har etterlyst svar på hva som gjøres med tipsene.

En rekke tiltak

Direktør Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet kommer nå med en rekke tiltak som skal gjøre det mer interessant å tipse tilsynet om mulige brudd på Arbeidsmiljøloven:

– Tilsynet skal lage en egen database med alle tips. Slik blir det lettere å se hvordan alle tipsene blir fulgt opp.

– Alle tipsere skal få tilbakemelding på å at tipset er mottatt og skal vurderes.

– Tilsynet vil sette av mer tid til å følge opp tips utenfra

– Regionene i tilsynet vil invitere Fellesforbundets avdelinger til møter på regionalt nivå. Målet er bedre kommunikasjon.

Finboe Svendsen lover umiddelbare forbedringer.

– Allerede før sommeren vil vi har nye retningslinjer på plass for oppfølging av tips, sier direktøren.

Møtes om ett år

Alle var enige om at det hadde vært et bra møte, men Fellesforbundet og Arbeidstilsynet avtalte i dag at de skal møtes igjen om ett år. Da skal de vurdere om situasjonen er blitt bedre.

Og tilsynet er opptatt av hva Fellesforbundet mener.

– Fellesforbundet representerer mange arbeidstakere, så det er viktig hva forbundet mener. Det har også mange medlemmer innen flere sektorer som har store utfordringer med helse, miljø og sikkerhet, sier Finboe Svendsen.

I mellomtida er organisasjonsarbeider Christiansen i Fellesforbundet opptatt av at også forbundet gjør sin del av jobben.

– Nå må vi i Fellesforbundet vise at vi tror på Arbeidstilsynet, og bidra med å sende inn tips til post@arbeidstilsynet.no, oppfordrer han.

Han ser også fram til å få på plass lokale samarbeidsarenaer der Fellesforbundet kan ta opp saker som er mer sensitive, og som ikke kan sendes i posten.

Annonse
Annonse