JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Harde fronter om turnus

Det er harde fronter i debatten om alternative turnuser, men arbeidsministeren har ingen planer om å frata de store forbundene vetoretten.

– Jeg er veldig opptatt av brukerne som har behov for andre turnusordninger for å få et bedre liv. Dette gjelder blant annet en del barnevernsbarn og brukere ved ulike institusjoner. Men det opplever jeg at vi får til gjennom de dispensasjonsordningene vi har, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kamp om vetorett

Høyresiden vil frata fagforeningene vetoretten de har mot forsøksordninger med alternative turnuser, som i dag er i strid med arbeidsmiljøloven. Godt over 90 prosent av alle søknader godkjennes.

– Fordi det av og til kommer et nei, så hevdes det at systemet ikke fungerer, men det er vel heller et bevis på at det fungerer. Man må jo luke ut tilfellene som ville undergravd denne typen ordninger, sier Bjurstrøm.

Arbeidsministeren forsvarer dagens ordning, men hun lover også å følge med på hvordan dispensasjonspraksisen håndteres.

– Jeg er uansett mot at man på generell basis skal overføre disse unntaksordningene til resten av arbeidslivet. At vi har en deltidsproblematikk her i landet, som noen bruker som argument, må løses på andre måter enn å la kvinner jobbe seg i hjel, slår hun fast.

Bremsekloss?

– Er fagbevegelsen blitt en bremsekloss mot et mer moderne og fleksibelt arbeidsliv, som høyresiden hevder?

– Nei, det er ikke slik jeg ser det. Men fagbevegelsen må også tenke kontinuerlig på helheten rundt arbeidstakere og brukere og hvordan man får et godt og dynamisk arbeidsliv. Men det gjør jo fagbevegelsen i det store og hele i dag, mener Bjurstrøm.

Hun mener hele turnusdebatten har fått et rent ideologisk preg.

– Høyresiden skyver saker foran seg, mens realiteten er at de ikke liker fagforeninger i seg selv, sier arbeidsministeren.

– Og med blåblått flertall i 2013, hva blir resultatet for arbeidstakerne?

– Man vil se veldig store endringer på hvordan norsk arbeidsliv organiseres. Men kanskje de vil se at en del av den fleksibiliteten de etterspør, faktisk er der i dag, og at den forvaltes på en god måte, spår Bjurstrøm.

Duell

Arbeidsministeren møtte onsdag nestleder i Fagforbundet, Mette Nord, leder for Stortingets arbeids- og sosialkomité, Robert Eriksson (Frp) og politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, til duell hos LO i Folkets Hus i Oslo om blant annet turnuser.

Eriksson vil frata de sentrale fagforeningene både makt og vetorett, og overlate mer til lokale forhandlinger og Arbeidstilsynet.

Forskningsleder i Fafo, Torgeir Aarvaag Stokke, som innledet i debatten, tror imidlertid ikke at Arbeidstilsynet uten videre passer best til å styre turnusordningene.

– Arbeidstilsynet vil nok helst ikke vite om rotasjonsordninger. De ville kanskje også satt foten ned, tror Stokke.

Fagforbundets Mette Nord vil på sin side ha seg frabedt at hun er en stivbeint bremsekloss, og at hun, ifølge VGs Skartveit, er mest opptatt av sine medlemmer.

– Arbeidsmiljøloven er en folkehelselov, selv om enkelte ser ut til å ha glemt det, konstaterer hun. (ANB)

Annonse
Annonse