JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Faglig visittkort

Kort om barnevern
Sveinung Horverak og Asgeir Solstad (red)
Universitetsforlaget 2008

Boka Kort om barnevern, redigert av Sveinung Horverak og Asgeir Solstad, består av et knippe artikler skrevet av de som kjenner feltet best; sosialarbeidere, jurister og forskere med lang erfaring fra barnevernsarbeid. Gjennom faglig innsikt i barnevernets arbeid, og med forståelse for hva andre må vite om barnevernet for å få til det tverrfaglige samarbeidet, inviteres det til en felles forståelse for arbeidet med barnevernsbarna.

Boka byr på enkle beskrivelser av hvordan barnevernet er organisert, hvem barnevernet forholder seg til, og hvilke metoder de arbeider etter. Forfatterne foretar en avdekking av «stammespråket» slik at bokstaver som BUP og BUF-etat, SLT, PMTO, ART og FFT blir meningsfulle for den som ikke er del av det daglige arbeidet med barnevernssaker.

Første artikkelen gir en historisk oversikt der forfatteren viser hvilke hensyn som har vært gjeldende i det offentlige barnevernet. Deretter følger et kapittel om hvilke barn som har behov for støtte fra barnevernet. Ulike former for mishandling blir illustrert med eksempler, og gir innblikk i hva man skal se etter for å gjenkjenne omsorgssvikt. Advokaten tar så ordet for å vise hvordan barnevernstjenesten arbeider, og hvilket lovgrunnlag arbeidet er basert på. Boka går fra lovverk til lokal utforming av ulike tiltak, og hvem de forskjellige samarbeidspartnere kan være. Barnevernets rammer for arbeidet blir innsiktsfullt belyst fra flere vinkler, noe som gjør boka lesbar, lærerik og nyttig for andre deler av forvaltningsapparatet som har de samme barna i sin brukergruppe.

Svakheten med boka er at andre samarbeidsinstanser blir presentert så kortfattet at de nesten ikke sier noe som helst om disse instansene. Når det først er tatt med, kunne det for eksempel vært ønskelig å få vite noe om barnevernets forventninger til disse instansene.

Boka holder hva den lover, kort om barnevernet, men du verden så faglig presist og nyttig for den som skal samarbeide med barnevernet. En annen fordel kan være at boka også kan benyttes som en oppslagsbok for barnevernets samarbeidspartnere. Kanskje noen burde skrive en liknende sak om barnehagen, så barnevernet kunne få innsikt i hva de kan forvente fra barnehagen.

Annonse
Annonse