JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpner for omkamp om klimamål

Også LO-leder Roar Flåthen åpner nå for å revidere klimaforlikets mål om innenlandske utslippskutt – dersom klimamålene hindrer industriutvikling.

einar.fjellvik@lomedia.no

I Dagens Næringsliv i går slo Høyres næringspolitiker, Frank Bakke-Jensen, til lyd for en omkamp om klimaforliket fra 2008. Høyrepolitikeren vil tillate større utslipp i Norge, blant for å gjøre det mulig for Alcoa å bygge et aluminiumsverk i Finnmark, drevet med norsk gass.

I dag følger lederen i fagforbundet Industri Energi, Leif Sande opp i samme avis.

– Vi må ikke sette oss mål som hindrer industriutvikling i Norge, sier Sande.

Han mener klimaforliket, som går ut på at innenlandske utslipp skal reduseres med 15-17 millioner tonn CO2 innen 2020, fungerer som en effektiv brems på all industriutvikling i Norge.

– Jeg tror politikerne var inne i et rush av god vilje da klimaforliket ble vedtatt og at de ikke så dette, sier Sande.

Norsk industri best for miljøet

I en samtale med FriFagbevegelse.no understreker LO-leder Roar Flåten at klimaforlikets mål for innenlandske utslippskutt er svært ambisiøse. Han vil ikke svare direkte på om klimaforliket bør revideres, men han er krystallklar på at klimamålene ikke må stå i veien for industriutvikling:

– Hvis klimamålene gjør at vi ikke kan utvikle ny industri i Norge og kanskje heller må stenge ned deler av verdens mest miljøvennlige industri og flytte virksomheten til land med langt dårligere miljøstandarder, er det helt uakseptabelt. Det er heller ikke miljøet tjent med, sier Flåthen.

LO-lederen sier han har forståelse for Leif Sandes bekymringer for industriutviklingen og tar til orde for det han kaller en «ansvarlig praktisering» av klimaforliket.

Energien må kunne brukes i Finnmark

Når det gjelder Alcoas planer om et nytt aluminiumsverk i Finnmark viser Flåthen til at både energiprisen og utslippskravene er avgjørende momenter for om det vil være mulig å realisere prosjektet. Men en ting er han klar på:

– Finnmark er et fylke som er rikt på energi, og den energien må kunne brukes til å utvikle industri – også i Finnmark.

Annonse

Flere saker

Annonse