JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til juridisk vurdering

Bomstasjonene på E6 og indre Østfold har vært ute på anbud. Kun en av de ansatte fikk være med videre. Nå har Norsk Arbeidsmandsforbund bedt LOs juridiske avdeling vurdere om anbudet er en virksomhetsoverdragelse.

ane.borrud@lomedia.no

Fram til 1. juni i år driftet vekterselskapet G4S bomstasjonene på E6/E18 i Østfold, for Østfold Bompengeselskap - eid av Østfold Fylkeskommune. Forrige onsdag tok bemanningsselskapet Proffice over. G4S tapte anbudsrunden, Bom- og Tunnelselskapet AS fra Bergen fikk anbudet og har satt bort oppdraget til bemanningsbyrået. Kun en av de ansatte fikk være med videre.

Virksomhetsoverdragelse?

Arbeidsmiljøloven kapittel 16 definerer virksomhetsoverdragelse som “overføring av en selvstendig enhet som beholder sin identitet etter overføringen”. Ved virksomhetsoverdragelse har de ansatte blant annet krav på fortsatt ansettelse i det nye firmaet som overtar anbudet, og ny arbeidsgiver blir bundet av tariffavtale som tidligere arbeidsgiver var bundet av.

Norsk Arbeidsmandsforbundet oppfatter at anbudet om daglig ledelse, inkludert finansforvaltning og sekretariatsfunksjonene av Østfold Bompengeselskap, er en virksomhetsoverdragelse.

Nå har Arbeidsmandsforbundet bedt LOs juridiske avdeling vurdere det juridiske grunnlaget for at Østfold Bompengeselskap ikke har forholdt seg til anbudet som en virksomhetsoverdragelse.

Bemanningsbyrå

En annen problemstilling som forbundet har bedt juridisk avdeling vurdere, er prinsippet rundt å bemanne bomselskapet med ansatte i et vikarbyrå, siden de ansatte i bomstasjonene nå er ansatt i bemanningsbyrået Proffice.

– Hvis dette er greit, så innebærer det at man ved anbud kan man leie inn ansatte fra vikarbyråer. Og det kan da umulig være intensjonen i lovverket, sier forbundssekretær Trond Karlsen, og viser til Arbeidsmiljølovens § 14 – 12 og 14 – 9.

LOs juridiske avdeling vil gi et svar til forbundet i løpet av uken.

Annonse
Annonse