JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobbsøknader fra eldre går rett i søppelkassa

Hver sjette sjef i Danmark kaster eldre arbeidssøkeres jobbsøknader direkte i papirkurven, eller vurderer de kun hvis de er bedre kvalifisert enn yngre mennesker.
Kari Østerud, direktør ved Senter for Seniorpolitikk bekrefter at situasjonen i Danmark er ganske lik den vi har i Norge: Det er svært vanskelig for eldre arbeidstakere å komme i betraktning ved søknad på ledige stillinger.

Kari Østerud, direktør ved Senter for Seniorpolitikk bekrefter at situasjonen i Danmark er ganske lik den vi har i Norge: Det er svært vanskelig for eldre arbeidstakere å komme i betraktning ved søknad på ledige stillinger.

Sissel M. Rasmussen

nina.hanssen@lomedia.no

– Dette er klart diskriminerende, mener professor ved Aalborg Universitet Per H. Jensen, melder det danske Ukebrevet A4 i dag.

Ifølge en undersøkelse utført av analyseinstituttet Voxmeter for A4 som ble publisert i dag, blir ikke eldre arbeidssøkende tatt med i vurderingen på lik linje med andre.

Professor Per H. Jensen, som forsker på seniorer og arbeidskraft, mener dette er ulovlig. Han sier at denne type behandling er i strid med Likestillingsloven.

Det samme ville skje hvis disse arbeidssøkende var kvinner eller personer med nedsatt funksjonsevne, mener han.

Ikke ulikt situasjonen i Norge

Situasjonen i Danmark overrasker ikke Kari Østerud, direktør ved norske Senter for seniorpolitikk.

– Vårt inntrykk er at mange ledere i Norge er fornøyd med de seniorene de allerede har ansatt, men at de er skeptiske til å ansette nye, sier hun.

– Undersøkelser som vi har gjennomført i Norge bekrefter at det er mye vanskeligere for eldre arbeidssøkere å komme i betraktning ved ledige stillinger; de blir bl.a. ikke innkalt til intervju.

Østerud sier at de i norsk seniorpolitisk barometer spør ledere om:

«Hvor stor andel av de nye medarbeiderne som din virksomhet har ansatt siste 12 måneder, er over 50 år?»

Da svarer 6 av 10 ledere at ingen av de nyansatte var over 50 år.

Det kan se ut som om seniorer er sterkt underrepresentert når nye medarbeidere skal ansettes.

«Hvor mange år bør en søker til ledige stillinger minimum ha igjen av yrkeskarrieren hvis du skal vurdere å innkalle vedkommende til intervju?

Da svarer snaue 30 prosent av lederne at de ikke vil innkalle aktuelle søkere som har mindre enn 10 år igjen av yrkeskarrieren.

Det betyr i praksis at det er mye vanskeligere å komme til jobbintervju for de over 55-57 år.

I følge Østerud, gjennomførte Perduco (Opinion) i 2012 en undersøkelse blant over 2000 ledere i privat sektor. I undersøkelsen svarte 7 av 10 ledere at ingen av bedriftens nyansatte de siste 12 månedene var over 50 år.

Sterk kontrast til regjeringens politikk

Ifølge A4, er funn fra den danske undersøkelsen langt unna de signaler som statsminister Helle Thorning-Schmidt sendte ut i sin nyttårstale, der hun snakket varmt om de eldre i arbeidsmarkedet.

I følge undersøkelsen er ikke det offentlige Danmark bedre enn det private. Tvert imot, viser det nye studiet fra Voxmeter at det er flere ledere som diskriminerer eldre arbeidssøkere i offentlig enn i privat sektor.

Les hele den danske reportasjen

Se også: Tall fra Likestillings- og diskrimineringsombudet i Norge på de sakene de har behandlet som omhandler aldersdiskriminering i arbeidslivet.

Annonse
Annonse