JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Savner SIFO

Mange gode tiltak for å forebygge fattigdom, men skuffende med nok et statsbudsjett uten nasjonal standard for sosialhjelpen, mener FO-leder Randi Reese.

solfrid.rod@lomedia.no

I valgkampens fattigdomsdebatter sluttet stadig flere politikere opp om nasjonal sosialhjelpsstandard. FO har i årevis krevd at denne skal tilsvare forskningsbaserte overslag over utgifter til livsopphold, den såkalte SIFO-satsen (Statens institutt for forbruksforskning).

Reese hadde derfor håpet at den lenge etterlengtede nasjonale satsen skulle komme i statsbudsjettet for 2010.

– Slik jeg leser budsjettet så langt, kommer det bare til å fortsette som før, vilkårlig og uforutsigbart. Det er jeg skuffet over, sier Reese.

Arbeidslinjeideologien blokkerer

Daglig leder i For velferdsstaten, Asbjørn Wahl, er ikke overrasket. Han mener at også den rødgrønne regjeringen lider av en slags besettelse om at det skal straffe seg å ikke være i arbeid.

– Arbeidslinjeideologien blokkerer for å løse fattigdomsproblemet, fastslår Wahl. Han lover fortsatt ideologisk kamp mot det nyliberale menneskesynet, som han mener tilsier at mennesker vil la være å jobbe hvis de har muligheten.

Godt på forebygging

Den mer generelle velferdsprofilen på budsjettet faller i god jord hos FO. Regjeringens ambisjoner om å utjamne levekår og videreføre satsingen på skole og barnehage klinger godt i Reeses ører.

Bevilgningene til fattigdomsrettede tiltak økes med vel en milliard kroner. Kommunene får 209 millioner kroner ekstra, i alt 769 millioner, til å dekke utgifter i forbindelser med kvalifiseringsprogrammet. Det skal være landsomfattende fra 1. januar 2010.

Utvidelsen av bostøtteordningen, som ble gjennomført i år, gir en utgiftsøkning på ca 800 i forhold til det gamle regelverket. 50 000 nye hustander får bostøtte som følge av opptrappingen.

Rusfeltet er tilgodesett med en særskilt bevilgning på 150 millioner kroner, fordelt på forebyggende tiltak, forskning, økt kapasitet og bedre kvalitet på tjenestene.

I tillegg kommer tiltak for å hindre at ungdom faller ut av videregående skole, samt økte tilskudd til arbeidsmarkedstiltak

– Det tas gode grep som vil få betydning på litt lengre sikt. Regjeringen har et bredt forebyggende perspektiv på fattigdom, fastslår Reese.

Annonse

Flere saker

Annonse