JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NAV-praksis truer jobber

NAVs anbudspolitikk ved kjøp av hjelpemidler truer norske arbeidsplasser. NAV er mer opptatt av pris enn tilrettelegging for brukerne, mener organisasjonene. Dette går ut over norske leverandører.

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) har trukket seg fra referansegruppene for NAVs anskaffelser av hjelpemidler. Fellesorganisasjonen og Norges Handikapforbund har trukket seg i protest.

– Hovedårsaken er at NAV praktiserer Lov om offentlige anskaffelser svært strengt når det gjelder kjøp av hjelpemidler. Hensynet til pris er overordnet brukernes behov, kvalitet og utvalg, sier assisterende generalsekretær Jarl Ovesen i FFO.

– NAV tar mer hensyn til Lov om offentlig anskaffelser enn til Folketrygdens bestemmelser om tilgjengelighet, og dette er uakseptabelt, fastslår visegeneralsekretær Hartvig Munthe-Kaas i Leverandørforeningen for Helsesektoren (LFH).

Hva skal vektlegges?

– Ensidig vekt på pris kan medføre færre konkurrenter. På sikt kan vi oppleve at det er bare én leverandør tilbake, og den vil da ha et monopol. Dette er allerede i stor grad en realitet når det gjelder anskaffelse av en bestemt type manuell rullestol.

Bak beslutningen om kjøp av hjelpemiddel ligger hensynet til brukernes behov. Derfor kan en ikke bare bestille en elektrisk rullestol fra utlandet. Behovene hos brukeren må identifiseres før bestilling og stolen tilpasses etter levering. Av den grunn er det en fordel at produsentene er tilgjengelig også for sluttbrukeren, sier Hartvig Munthe-Kaas og tilføyer:

– I tillegg er vi betenkt over at anbudspolitikken har ført til både en innsnevring av produktspekteret og en reduksjon av antall leverandører.

Norske bedrifter rammes

–Situasjonen er nå så alvorlig at noen av våre medlemsbedrifter kvier seg for å satse mer på utvikling og forskning her i landet. Bedriftene er spesielt opptatt av mangelen på vurdering av konsekvensene på lang sikt når det gjelder NAVs innkjøpspolitikk, sier Hartvig Munthe-Kaas.

Må lytte til brukerne

– FFO samarbeider med NAV på en lang rekke områder og har jevnlige møter, men når det gjelder anskaffelser av hjelpemidler, har vi fått følelsen av at vi mer opptrer som et gissel enn aktive medspillere, som det blir lyttet til, sier Jarl Ovesen i FFO.

– Mange norske leverandører taper konkurransen overfor de store internasjonale selskapene. Dette er bedrifter som har basert produksjonen på leveranser til NAV. De er helt avhengig av at NAV kjøper. Vi frykter at flere norske bedrifter går dukken hvis NAV ikke endrer innkjøpspolitikken. Dette kan medføre at hjelpemidlene blir enda dyrere, sier Jarl Ovesen.

Store konsekvenser

– Fellesforbundet organiserer de ansatte hos produsentene og ser alvoret, sier sekretær Willy Pavlic.

– Fellesforbundet organiserer de ansatte i arbeidsmarkedsbedriftene, men disse er ikke direkte involvert i produksjonen av den type hjelpemidler vi her snakker om. Derimot er konsekvensene av anbudspolitikk vel kjent.

– Produksjon av bilskilt var selve hjørnesteinen for flere arbeidsmarkedsbedrifter, men denne den forsvant da et privat firma vant konkurransen. Mange attføringsbedrifter leverer til hjelpemiddelsentralene eller foretar ombygginger og tilpasninger etter ønske fra brukerne. Det vil være leit om også dette arbeidet forsvinner med økt bruk av anbud på selve anskaffelsene, sier Willy Paclic i Fellesforbundet.

Annonse
Annonse