JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lavterskel for jenter

Spiseforstyrrelser er ett av flere alvorlige tema blant unge jenter som tar kontakt med Jentevakta. – Jentene legger stort press på seg selv, og mange får problemer, sier krisesenterleder Bente Hongbarstad ved Sør-Helgeland krisesenter.

mia.paulsen@lomedia.no

Spørsmål om spiseforstyrrelser kan være ett tegn på at jentene har mange ting i livet som ikke fungerer bra, mener Hongbarstad. Familie, skole, psykisk helse og selvmord er ellers blant tema som går igjen. Det kommer også spørsmål om kjærester og seksualitet. Mange spørsmål er så private at jentene synes det er vanskelig å snakke om dem, og de blir sittende alene med problemene.

Jentevakta kan informere om det offentlige hjelpeapparatet slik at jentene kan få mer hjelp. Ofte råder de ungdommen til å snakke med foreldrene eller kontakte skolehelsetjenesten.

Fem distrikt

Det er Sør-Helgeland krisesenter i Brønnøysund som driver Jentevakta på Sør-Helgeland. Det er også Jentevakter i Trondheim, Drammen, Vest-Finnmark og Tromsø. På kort tid er Jentevaktene blitt en viktig kanal for unge jenter som sliter. Hittil i oktober er det kommet 50 henvendelser til jentevakta på Sør-Helgeland. Vel kvalifiserte unge kvinner, mange med utdanning som førskolelærere og sosionomer, jobber frivillig som jentevakter etter samme system som de frivillige krisesentervaktene. Men det kreves ikke fagutdanning for å være Jentevakt. Kravet som stilles er at vaktene deltar i kurs for jentevakter.

– Positiv opplevelse

– Jenter som har hatt kontakt med Jentevakta sier at det har vært en positiv opplevelse, forteller Hongbarstad. Jentevakten tar imot spørsmål mandag og torsdag på kveldstid. Mange stiller spørsmål via MSN. Det gir full anonymitet, som kan være viktig for mange. Men telefon og epost brukes også.

Ønsker flere

Henvendelsene kommer fra hele landet. Men Hongbarstad tror det er godt for unge jenter på Sør-Helgeland at jentevaktene de snakker med er fra samme distrikt og kjenner apparatet der. Derfor ønsker hun seg jentevakter i flere distrikter. Det er allerede flere nye på trappene, blant annet i Mosjøen.

Jentevaktene er for jenter i alderen 10 til 25 år og knyttet til krisesentrene, som er et tilbud til kvinner og barn. Hongbarstad understreker likevel at krisetelefonene ikke avviser gutter som har behov for å snakke med dem.

Annonse

Flere saker

Annonse