JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kampklar 50-åring

Vi er en selvbevisst, moderne, velutdannet 50-åring klar til å slåss mot hva det skal være, sa FO-leder Randi Reese da hun i dag åpnet sosionomenes 50-årsfeiring.

solfrid.rod@lomedia.no

Og det er nok å slåss mot: Enten det er fattigdom, New Public Management, arbeidslinja i Nav eller anbud i barnevernet, fortsatte Reese.

Og understreket for sikkerhets skyld at både sosionomene og resten av FO sannelig er for likelønn.

– En viktig stolpe

Norsk sosionomforbund (NOSO) ble stiftet i 1959. Men fagets røtter går lenger tilbake. På 1920-tallet drev Norske kvinners nasjonalråd ettårig sosialarbeiderutdanning.

Den første statlige utdanningen kom i 1950. I dag uteksamineres rundt 800 sosionomer hvert år fra norske høgskoler.

I 1992 vedtok NOSO å slå seg sammen med barnevernpedagogene og vernepleierne i det som skulle bli FO.

– Sosionomene har vært og er en viktig stolpe i utviklingen av tjenester for mennesker med sosiale problemer. Det er vi stolte av, sa Reese.

Våpendrager for likestilling

Gratulantene sto i kø da NOSO i dag begynte på en to dagers 50-årsfeiring.

– FO tar samfunnsansvar. Dere tar debatten der andre skygger unna. Dere er en av våre fremste våpendragere for likestilling og mot diskriminering, sa barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

Han forsikret at han gleder seg til å stå sammen med FO i kampen for likelønn og et bedre barnevern.

– Jeg er ekstremt opptatt av å motvirke svartmaling av barnevernet. Det gjøres en formidal jobb i norsk barnevern. Samtidig: vi har store utfordringer, slo Lysbakken fast.

Ikke bare ressurser

En av utfordringene, som den ferske statsråden ønsker å diskutere med FO, er det problematiske samarbeidet mellom kommunalt og statlig barnevern.

Et annet spørsmål er hvordan de 400 nye stillingene regjeringen har lovet i kommunene skal fordeles og brukes på best mulig måte. Et bedre barnevern er ikke bare et spørsmål om ressurser, men også om strukturer, påminnet Lysbakken.

Avgjørende for Nav

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland, selv utdannet sosionom og sosiolog, sa i sin hilsningstale at sosionomene er helt avgjørende for om Norge lykkes både med Nav-reformen og samhandlingsreformen.

Med økende forskjeller, mer ekskludering og marginalisering, er behovet for sosionomer større enn noen gang før, mente Aasland.

Skjerper LO

Fra LO-ledelsen takket hovedkasserer Bente Halvorsen for at FO bidrar til å skjerpe LOs sosiale profil.

Særlig har FO åpnet LOs øyne for barnevernsbarnas situasjon og fattigdomsproblematikk, ifølge Halvorsen.

– Fattigdomshøringene dere arrangerer på Youngstorget er noe vi i LO-ledelsen er stolte av, sa Halvorsen. Og berømmet også FOs arbeid mot vold på arbeidsplassen.

Både fag og fack

Ifølge tidligere NOSO-leder Arne Backer Grønningsæter, går den parallelle kampen for rettferdighet og faglig identitet som en rød tråd i sosionomenes historie, ispedd en god porsjon internasjonal solidaritet.

– Vi fikk til en sammenslutning som styrket både faget og facket, supplerte Oddrun Remvik, den første FO-lederen.

Hun omtalte sitt forhold til NOSO, deretter FO, som et varmt, intenst og krevende vennskap.

Ømme tær

– Vi i FO tråkker hverandre noen ganger på ømme tær, sa Remvik med henvisning til de tre profesjonenes samliv.

– Selv er jeg godt over 50, og vet at 50-åringer tåler en utfordring. Her er en til dere: Skal vi fortsette å tydeliggjøre vår særskilte kompetanse, eller er tida inne for å slå sammen grunnutdanningene og velge spesialisering etter hvert? Uansett, vi må ikke la oss lure inn i en profesjonskamp. Når jeg leser Fontene og følger med på FO, føler jeg meg helt trygg på at det greier FO, avsluttet den tidligere forbundslederen.

Annonse
Annonse