JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Refser anbudskåte lokalpolitikere

Arbeiderpartiets partisekretær, Raymond Johansen, vil regulere anbudspolitikken for å hindre sosial dumping.

I et intervju med LO-Aktuelt erkjenner partisekretæren at vi, tross snart seks år med rødgrønn regjering, ser konturene av et A- og B-lag i arbeidslivet. Hans budskap til Arbeiderpartiets lokalpolitikere er krystallklart: De skal ta sitt arbeidsgiveransvar på alvor og arbeide mot sosial dumping.

– Når en nyutdannet helsefagarbeider som søker jobb i kommunen, blir henvist til et vikarbyrå som har overtatt alt ansvar for rekrutteringen, så er det betenkelig, sier Johansen.

Han mener Ap-styrte kommuner som regel er bedre enn andre til å bekjempe sosial dumping, men han sier også at både staten og kommunene har mye å gå på før de inntar den foregangsrollen man bør forvente av offentlige arbeidsgivere.

- Outsourcingen vi har sett i statlig sektor har bidratt til sosial dumping, sier han og trekker fram eksempler som renhold og kantinedrift.

Ikke anbudsstopp

Partisekretæren vil likevel ikke gå inn for full stopp i bruken av anbud. Anbud i seg selv trenger ikke være galt, sier han. Det er når man bare går etter pris og ser bort fra krav som tarifflønn, pensjon, miljø og kvalitet at anbud rammer arbeidstakerne hardt.

– Jeg mener vi har overfokusert på debatten rundt privat/offentlig. Det er dereguleringen som er farlig, sier Johansen og understreker betydningen av å regulere innholdet i anbudsprosessene.

Hele intervjuet med Raymond Johansen kan du lese i neste ukes LO-Aktuelt.

Annonse
Annonse