JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svensk LO vil ha likelønnspott

Svensk LO vil minske lønnsgapet mellom kvinner og menn i lønnsoppgjøret i 2010. En egen likelønnspott skal fordeles på sektorer der gjennomsnittslønna ligger under et visst nivå.

Alle LOs forbund står samlet i kravet om en egen likelønnspott. Målet er å gi LO-forbundenes kvinnedominerte yrker et større lønnsløft enn de mannsdominerte.

Pengene skal imidlertid ikke bare gå til lavtlønte arbeidstakere slik de gjorde i de forrige forhandlingene, men til alle ansatte som jobber i et avtaleområde der gjennomsnittslønna er lavere enn 21 300 svenske kroner per måned.

Hver heltidsansatt skal få 125 kroner ekstra, lyder kravet. På den måten håper LO på en mer effektiv utjevning av lønnsforskjellene mellom kvinnedominerte og mannsdominerte yrker enn hva man oppnådde i forrige runde

Endring på sikt

«Konjunkturinstituttet konstaterer at så vel kvinner som menn tjener mer om de arbeider innen mannsdominerte yrker enn om de arbeider innen kvinnedominerte yrker. Derfor er det viktig at likestillingspotten treffer avtaleområder der det finnes en stor andel kvinner. På den måten kan vi, på sikt, endre de relative lønningene for de kvinnedominerte bransjene som er strukturelt diskriminert,» skriver LOS avtalesekretær Per Bardh i en kronikk i LO-tidningen.

Avgjørelsen om å endre modellen er tatt etter diskusjoner i LOs ulike forbund om hvorvidt den tidligere modellen fungerte etter hensikten. Der ble alle lavlønte uansett bransje tilgodesett med ekstra lønnsøkning, samtidig som de med høyere lønn i kvinnedominerte bransjer ikke fikk noe.

Uenige

LO krever også et generelt lønnstillegg på 620 kroner per måned og heltidsansatt i de sentrale forhandlingene neste år. I tillegg kommer altså likelønnspotten. Det bærer bud om at frontene kan bli steile. LO avviser blankt arbeidsgivernes ønske om et nulloppgjør. I stedet mener man at det trengs mer kjøpekraft for å bringe Sverige ut av krisen.

LO tar kraftig avstand fra arbeidsgivernes ønske om lokale forhandlinger og anklager dem for å ville la lønnsmottakerne bære hele byrden av den økonomiske nedturen. I stedet vil LO at eierne viser moderasjon når det gjelder aksjeutbytte, samtidig som regjeringen oppfordres til å gi økonomisk støtte slik at selskaper som sliter, slipper å si opp ansatte.

Annonse

Flere saker

Annonse