JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jurist gir Jens og Jonas rett

Norge kan, i hvert fall i teorien, innføre EUs 3. postdirektiv uten å konkurranseutsette den resterende delen av det norske postmarkedet.

may.berg@lomedia.no

Thomas E. Nordby i advokatfirmaet Arntzen de Besche har på oppdrag av Postkom vurdert hvilke rettslige alternativer regjeringen har i den videre håndteringen av det tredje postdirektivet.

Særordning

I henhold til EØS-avtalen, kan ikke Norge reservere seg mot postdirektivet uten først å forhandle med EU i EØS-komiteen.

Ifølge den rettslige vurderingen er det ingenting i veien for at forhandlingene i EØS-komiteen resulterer i en særordning som i praksis innebærer at Posten beholder eneretten på brevpost opp til 50 gram, det vil si den delen av det norske postmarkedet som ikke er utsatt for konkurranse.

I så fall kan postdirektivet innlemmes i EØS-avtalen, sammen med en felleserklæring mellom avtalepartene om særnorske tilpasninger.

Det var nettopp slike særordninger statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre sto på talerstolen på Arbeiderpartiets landsmøte og argumenterte for.

"Vi har alltid funnet løsninger, enten ved at vi har forhandlet fram nasjonale unntak eller fått til særordninger som har gjort at vi har kunnet ivareta de hensyn vi har vært opptatt av", sa Stoltenberg på landsmøtet.

Men landsmøtet lot seg ikke overbevise, og vedtok at Norge skulle bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen mot postdirektivet.

Postkom-leder Odd Christian Øverland hadde ingen tro på at det var noe å hente i Brussel da kampen mot Postdirektivet raste som verst. "Stoltenberg kan gjerne dra til Brussel og be om nasjonale tilpasninger, men han får ikke et komma", sa Øverland til Posthornet forut for landsmøtet i Arbeiderpartiet.

Øverland snur

Øverland er i dag ikke avvisende til at en særordning som betyr at Posten beholder monopolet på brevpost inntil 50 gram, kan gjøre EUs 3. postdirektiv spiselig.

– Det kan i hvert fall være en del av en akseptabel løsning. Før jeg kan gi et absolutt svar på det, må jeg ha oversikt over det totale forhandlingsresultatet, sier Øverland.

Øverland stiller likevel spørsmålet om det er politisk gjennomførbart å få til en avtale med EU om en særnorsk tilpasning som betyr å unnta Norge fra det som er selve kjernen i EUs 3. postdirektiv – fri konkurranse i postmarkedet.

– En må være politisk tryllekunstner for å få det til, sier han.

Postkoms leder ser ikke bort fra at Jens har sine ord i behold, men mener likevel at reservasjonsvedtaket uansett var nyttig.

– Å forhandle med definerte rammer gjør løsningsrommet mindre, sier Øverland, som understreker at han har full tillit til hvordan regjeringen har satt landsmøtevedtaket ut i livet så langt.

Annonse
Annonse