JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dobbelt så mange innleide i Sverige om ti år

Svensk bemanningsbransje regner med å doble virksomheten i løpet av ti år. Økningen vil ikke minst komme i industrien.

eline@lomedia.no

Svenske vikarbyråer regner med at omsetningen kommer til å øke fra dagens 20 milliarder svenske kroner til 40 milliarder innen fem til ti år. Det skriver LO-Tidningen. En rundspørring blant de store aktørene i bemanningsbransjen viser at det er stor optimisme.

– Om ti år kommer tre prosent av alle ansatte til å jobbe for et bemanningsbyrå, sier Lars Kry, konsernsjefen i svenske Proffice. Han peker på at i dag er 1,3 prosent av svenske arbeidstakere på utleiemarkedet, via byrå. Det er lavere enn EU-snittet, påpeker Kry.

I arbeidsplasser betyr den forventede doblingen at 120.000 stillinger vil dekkes opp via bemanningsbyrå i 2020. Antall personer vil være høyere, da mange jobber deltid.

I Norge ligger tallet per i dag enda lavere, rundt 1,1 prosent, ifølge NHO Service sitt bemanningsbarometer for første kvartal i år. Men også i Norge er det vekst. Sammenlikent med første kvartal i fjor har bransjen økt sin omsetning med hele 18 prosent. Veksten i Sverige var imidlertid langt høyere, med 40 prosent. Bransjen selv mener det er fordi næringslivet er i ferd med å komme på beina igjen etter finanskrisa.

Kompetansemangel

LO-Tidningen skriver at det er mangel på kompetent personale, og ikke stillingsvernet eller arbeidsmarkedspolitikken som i dag bremser veksten.

– Den største veksten ser vi nå innen basisindustrien og logistikk. Bedriftene her har vært seine med å ta i bruk bemanningsbyråer, sier Proffice-sjefen.

Tallene fra svensk bemanningsbransje viser at industri og produksjonsbedrifter økte antall innleide med 99 prosent, mens logistikk økte med 131 prosent. Det er særlig i vestre Sverige, med stor bilindustri, at utleie øker.

Annonse
Annonse