JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk ull for F35-piloter

Forsvarsdepartementet har satt tekobedriften Janus utenfor Bergen som nummer 1 på lista over norske leverandører til jagerflyprogrammet.

randi@lomedia.no

Forsvarsdepartementet har brukt mye tid og krefter på Janus, for å selge inn undertøy fra Janus som en del av gjenkjøpsavtalen om nye jagerfly.

– Vi skal gjøre alt vi kan for å få Janus inn i industripakka for F-35-flyene, sa statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) da han besøkte fabrikken på Espeland i går 9. juni. Lykkes det, kan de 130 arbeidsplassene være sikret i mange tiår framover.

Industripakka fra Janus til F-35 programmet inneholder under- og mellombekledning i ull til mannskap på de nye jagerflyene. I tillegg kommer flammehemmende bekledning.

Varmt nok

Undertøyet er testet ut på norske piloter. I løpet av sommeren vil undertøysett for piloter bli testet ut og sammenlignet med tilsvarende produkter fra andre land som har bestilt F-35-fly. Bedriften mener dette er viktig for å kunne bli en leverandør til det flernasjonale kampflyprogrammet.

– Det hjelper jo ikke med verdens beste jagerfly, om pilotene fryser på snurrebassen, sier administrerende direktør Arne Fonneland spøkefullt til Magasinet.

Forsvarsleverandør

Janus er i dag landets eneste undertøysfabrikk med produksjon i Norge og leverer blant annet basissett til Forsvaret. I tillegg leverer bedriften til forsvaret blant annet i Sverige, Finland, Tyskland, Kroatia og Frankrike. Bedriften har kontorer i Russland, Sverige, Spania og Kroatia.

– Med det jeg har sett er jeg overbevist om at Janus vil ha gode muligheter for fortsatt å lykkes på forsvarsmarkedet, sa Ingebrigtsen under bedriftsbesøket.

Partner i Kroatia

I mai åpnet bedriftseier Janne Vangen Solheim en ny fabrikk i Kroatia. Bakgrunnen var at Janus i fjor fikk kontrakt med Kroatia om levering til det kroatiske forsvaret, med samme teknologi og kompetanse som pakka for F-35. For å få til dette inngikk bedriften et partnerskap med det kroatiske selskapet Odjeca, som produserer flammehemmende stoffer til spesialbekledning. Leveransene til det kroatiske forsvaret skal strikkes, farges og kuttes i Bergen. Deretter skal fabrikken i Kroatia sy plaggene sammen.

Krangler om flypris

Gleden var stor på Espeland i går. Men på Stortinget er kampflyene ingen vinnersak for Arbeiderpartiet. Da Stortinget vedtok å kjøpe 48 amerikanske F-35 jagerfly i 2008, var prisen 18 milliarder kroner.

Dette ble satt opp mot det svenske JAS Gripen til 24 milliarder. Stortingets høring om jagerflykjøpet 6. juni bekreftet at prisen på flyene er mer enn tredoblet på de tre årene som er gått.

Forsvarsdepartementet krangler nå med «alle» om den reelle prisen, som sies å kunne bli 72 milliarder kroner. Kontrakten er også utvidet fra 48 fly til 56, derav fire treningsfly som skal bestilles allerede i sommer. Opposisjonen krever avklaring og vil vente med treningsflyene. Forsvarsanalytiker John Berg mener Stortinget er ført bak lyset og etterlyser en granskning.

Bestilling av treningsflyene binder Norge ytterligere til avtalen, som flere andre land nå har satt på vent på grunn av den astronomiske prisøkningen.

Under høringen sa industripolitisk direktør Knut Sunde i Norsk Industri at kostnadsrammen likevel måtte godkjennes, slik at det kan skapes utviklingskontrakter for annen industri.

Annonse
Annonse