JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpner for regjeringsutvidelse

Erna Solberg håper Kristelig Folkeparti og Venstre kan gå inn i hennes regjering senere i perioden.

I det aller siste punktet i samarbeidsavtalen mellom de fire borgerlige partiene heter det at «dersom Venstre eller Kristelig Folkeparti ønsker å gå inn i regjeringen Solberg, så har samarbeidspartiene en positiv holdning til dette».

Under presentasjonen at avtalen i Vandrehallen mandag kveld var Solberg nøye med å påpeke at de to partiene «nå «ikke går videre i regjeringsforhandlinger, men at døren ikke er lukket.

Dette kan forstås som at det er opp til de to borgerlige partiene som velger Stortinget som sin base, å vurdere om regjeringsdeltakelse vil være politisk ønskverdig på et senere tidspunkt. Verken KrF-leder Knut Arild Hareide eller Venstre leder Trine Skei Grande kommenterte dette punktet.

– Les også: Ber om tålmodighet

I avtaleteksten heter det også at handlingsregelen ligger fast, men at oljepengene i større grad skal brukes til investeringer i «kunnskap, infrastruktur og vekstfremmende skattelettelser». Under valgkampen brukte Solberg stadig denne formuleringen og mente at dette var i samsvar med oljefondets opprinnelige regler.

De borgerlige partiene er også enige om å nedsette et nytt offentlig utvalg som skal vurdere flerårige budsjetter og et tydeligere skille mellom investeringer og drift. Dette er en gjenkjennelig Frp-formulering som har vært brukt mot den rødgrønne regjeringens finanspolitikk i mange år.

Partiene vil at det skal opprettes et eget utbyggingsselskap som skal løfte flere veiprosjekter og gjennomføre utbygging mer effektivt. Satsingen på vei og kollektivtrafikk skal økes ut over det som ligger i Nasjonal transportplan, og bompengeandelen i nye prosjekter skal reduseres.

Det står ingenting om fjerning av eksisterende bompengestasjoner.

– Les også: – Uaktuelt å regjere alene

Blant andre punkter i avtalen er at fedrekvoten settes ned fra 14 til 10 uker, et langt stykke fra Høyres ønske om å fjerne ordningen helt og holdent.

Fritt behandlingsvalg innføres, men i første omgang bare for rus og psykiatri. Avkortingen av pensjon for gifte og samboende pensjonister reduseres trinnvis fra 15 prosent til 10 prosent over perioden.

RLE-faget i skolen endres igjen, denne gang til KRLE (kristendom, religion, livssyn og etikk). Faget skal inneholde minst 55 prosent kristendomsundervisning.

Sexkjøpsloven skal evalueres og følges opp med en stortingsmelding. Bioteknologiloven skal også evalueres. De fire partiene vil ikke innføre et offentlig tilbud om tidlig ultralyd. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse