JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandlingsstart med EU uvisst

Det er fortsatt uklart når regjeringen innleder de formelle forhandlingene med EU om reservasjon mot postdirektivet. Innledende samtaler starter i løpet av juni.

may.berg@lomedia.no

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

– Vi vil ha innledende og foreløpige samtaler med EU i løpet av juni. Det er fortsatt uklart når saken går over i en mer formell fase og forhandlinger/drøftelser vil innledes, sier pressevakt Marte Kopstad i Utenriksdepartementet.

Jonas Gahr Støres besøk i Brussel i mai der han informerte EØS-rådet om Norges standpunkt, representerte ingen start på forhandlingene. Forhandlingene skjer i EØS-komiteen.

Prosedyren

Ifølge EØS-avtalen, kan ikke Norge uten videre reservere seg mot postdirektivet. Norske myndigheter er forpliktet til først å forhandle med EU i EØS-komiteen om nasjonale tilpasninger.

Ifølge artikkel 102 i EØS-avtalen skal partene "bestrebe seg på" å komme til enighet.

Etter at forhandlingene i EØS-rådet har startet, har partene en frist på seks måneder på å komme til enighet.

Blir man ikke enige, har EØS-komiteen ytterligere seks måneder på seg til å undersøke alle andre muligheter for å få til en avtale.

Oppnår man ingen avtale i den andre runden, kan Norge benytte seg av reservasjonsretten.

Det betyr at det kan ta inntil et år fra forhandlingene starter, til regjeringen tar en beslutning om man skal innføre EUs 3. postdirektiv eller ta i bruk reservasjonsretten.

Da Støre møtte pressen under sitt besøk i Brussel i mai, sa utenriksministeren at han ikke visste hvor lang tid prosessen kom til å ta.

Støre avviste spekulasjoner om at han kom til å trenere saken.

– Det stiller jeg meg uforstående til. Det er ikke snakk om å trenere, heller ikke å forskottere hva som skjer. Jeg er lojal overfor egen regjering, og EØS-avtalen, som regjering og Storting står bak, sa han.

Støre ville ikke diskutere hvilken type kompromiss som kan komme ut av dialogen med EU.

– Vi har forpliktet oss til å sette oss ned og diskutere problemene. Vi har en ordning i dag som gjør det mulig å sikre enhetsporto, postombæring seks dager i uka og å ivareta de ansattes rettigheter på en anstendig måte. Det er ganske grunnleggende for oss, og jeg har vanskelig for å se at det er noe slingringsmonn her, sa Støre.

EFTA kan rammes

Dersom det ikke oppnås enighet gjennom forhandlinger, og Norge velger å bruke reservasjonsretten, vil de øvrige EFTA-statene være bundet av det norske standpunktet.

"En slik løsning vil innebære at alle EFTA-landene kan møtes med sanksjoner etter EØS-avtalen", skriver Arntzen de Besche i den juridiske vurderingen.

Annonse

Flere saker

Annonse