JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker mer klimadebatt

– Dersom Norge fortsatt skal være i front i klimakampen, er det viktig å ha debatt om mål og hvordan vi skal nå målene, sier LO-leder Roar Flåthen.

stig.christensen@lomedia.no

Flåthen understreker at LO støtter klimaforliket, men at arbeidet med regjeringens klimamelding gjør det naturlig å snu alle steiner for å vurdere om tidligere prognoser holder og at virkemidlene er de rette og virker etter hensikten.

– Vi må ikke være redd for debatt, sier Flåthen.

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at LO-lederen lot seg intervju at FriFagbevegelse.no og Aftenposten for få dager siden. Det har vært mye kritikk av Flåthen fra de som hevder han går vekk fra klimaforliket, men LO-lederen har også fått støtte fra flere hold.

– Mitt hovedpoeng var det som alltid har vært LOs holdning, at Norge skal være en internasjonal pådriver i klimakampen.

Ikke bare snakk

Men LO-lederen understreker at det ikke holder med snakk. Visjoner redder ikke miljøet og klimaet, det kan bare skje gjennom konkret og praktisk politikk. Flåthen er spesielt opptatt av to problemstillinger som han mener det er viktig å diskutere framover og som kan bidra til mer realisme i debatten.

– Det ene er at vi ikke må praktisere klimaforliket på en slik måte at det rammer verdens mest miljøvennlige industri, og som fører til at industrien flytter til land som har mindre streng miljølovgivning enn Norge. Målet må være det motsatte: Bidra til å videreutvikle denne industrien. Derfor må vi ha realistiske mål om hva som er praktisk mulig å kutte hjemme i forhold til hva man oppnår ved å bidra til kutt ute. Selv nasjonale politikere må innse at det er summen av alle tiltak internasjonalt som redder klimaet.

Det andre Flåthen understreker er at man ikke kan se bort fra det som faktisk er oppnådd. Det gjelder allerede reduserte utslipp fra norsk industri, blant annet som følge av satsing på ny teknologi og omstilling, og en høy andel fornybar energi.

– Norge er faktisk i en særstilling i verden når det gjelder å levere fornybar energi til industriproduksjon, sier han.

Lik argumentasjon

Som en reaksjon på intervjuet i Aftenposten har blant annet miljøvernminister Erik Solheim kommentert saken. Til dette sier Flåthen:

– Jeg tror at de fleste, også de som har slått hardest på tromma, innser at vi må ta denne debatten. Selv miljøvernminister Erik Solheim, som i media ble framstilt som sterkt uenig med meg, bruker min argumentasjon. Når Solheim sier at Norge kommer til å tape i konkurransen, hvis vi ikke omstiller norsk næringsliv til å bli klimaeffektivt, så har han helt rett. Det er jo nettopp den omstillingen som har foregått og som foregår. Det er denne omstillingen vi vil ha mer av for å redde og videreutvikle industrien og skape ny industri. Vi må ikke legge den ned og flytte den som er, noe som kan bli konsekvensen om vi ikke har realisme i politikken vi fører. Det er også grunn til å minne om at norsk industri på mange områder er i forkant når det gjelder å utvikle miljøteknologi, og dette er noe vi må stimulere videre, også gjennom kommende klimamelding.

Ute eller hjemme

I etterkant av Flåthens klimaintervju har det vært fokus på hvor mye av utslippskuttene man skal ta hjemme kontra ute. Flåthen forteller at LO ikke har foreslått hvor mye av de totale norske utslippskuttene som skal tas på hjemmebane i framtida.

– Vi registrerer bare at Norge har problemer med å nå målsettingen om 2/3 hjemme av grunner som allerede er nevnt og uten at dette kan føre til nedleggelse av miljøvennlig industri.

– Klimaforliket sier at 2/3 av kuttene skal tas nasjonalt, mens du sier at dette blir for kostbart og utfordrende. Er det ikke en motsetning her?

– Det jeg sier er ikke at dette nødvendigvis blir for dyrt i kroner og ører, men jeg påpeker at den samfunnsmessige prisen kan bli høy. Husk at Norge er i front når det gjelder utvikling og bruk av ny teknologi som er bra for miljøet og klimaet. La oss ta aluminiumsindustrien. Mens Norge har byttet ut den forurensende Søderbergteknologien, er den i fullt bruk i Europa og verden for øvrig. Dersom norsk aluminiumsindustri skulle flytte ut og heller etablere seg i land med mindre streng miljølovgivning enn i Norge, taper miljøet og klimaet. Det er denne helhetstenkningen jeg savner. Vi må innse at det er det vi gjør totalt sett internasjonalt som kan redde miljøet og klimaet, sier Flåthen.

– Er ikke dette mangel på solidaritet med den fattige verden?

– Nei, det er det ikke, for LO er også en pådriver for at vi i den rike verden skal bidra til teknologi til den fattige verden. Selvsagt skal vi være med å finansiere tiltak i utviklingsland, det er jo det som er solidaritet.

Utfordrer

Flåthen utfordrer nå politikerne til å ta hans utfordring.

– De bør bekymre seg mindre over forsider og overskifter og mer over hvordan vi kan videreutvikle verdens mest miljøvennlige industri for å skape vekst i alle deler av landet innenfor rammene som settes for å redde klimaet. Derfor ber vi om at politikerne når de nå inviterer til debatt om mål og virkemidler for framtidas klimapolitikk, evaluerer konsekvensene av de målsettinger de allerede har satt og de virkemidler de har stilt til rådighet.

Fremskrittspartiet har omfavnet LO-lederens synspunkter, men Flåthen avviser at LO og Frp står nær hverandre i klimapolitikken.

– Det er ingen grunn til å si at LO og Frp har samme syn. Mens LO støtter klimaforliket, var ikke Frp en del av dette i Stortinget. Partiet har heller ikke tatt inn over seg at klimaproblemene er menneskeskapte og at de er vår tids største utfordring. Man har ikke lest en hel bok fordi man har bladd gjennom et par sider, sier Roar Flåthen.

Annonse

Flere saker

Annonse