JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil omringe gresk nasjonalforsamling

Greske demonstranter og fagforeningsfolk forbereder onsdag nye, omfattende protester mot regjeringens økonomiske hestekur.

Togtrafikk, havner og sykehus vil bli rammet av streik. Flere titusen mennesker er ventet å samle seg i sentrum av hovedstaden Aten, hvor planen er å omringe nasjonalforsamlingen.

Her er representantene i gang med å diskutere en rekke smertefulle tiltak som statsminister Giorgos Papandreou har foreslått for å få kontroll på økonomien.

Både skatteøkninger, kutt i de offentlige utgiftene og salg av offentlig eiendom er nødvendig, mener regjeringen.

Frykter konkurs

– Hver eneste greker, spesielt i den nye generasjonen, krever at vi kjemper kampen med all vår kraft. Dette er en kamp for å unngå en katastrofal konkurs som vil undergrave landets framtid, sier regjeringens talsmann George Petalotis.

EU og Det internasjonale pengefondet krever at innstrammingstiltakene gjennomføres dersom Hellas skal få mer krisehjelp.

Hvis landet ikke klarer å gjøre opp for seg og i praksis går konkurs, så er det ikke bare grekerne selv som vil merke konsekvensene. Analytikere advarer om at mislighold av statsgjelden vil kunne føre til alvorlige økonomiske ringvirkninger i andre europeiske land og i det internasjonale finanssystemet.

Ingen tiger

Likevel protesterer mange grekere mot innstramminger de opplever som urettferdige. Også enkelte folkevalgte fra regjeringspartiet PASOK sier de vil stemme mot Papandreous forslag.

– Du må være grusom som en tiger for å stemme for disse tiltakene. Det er ikke jeg, sier parlamentsrepresentanten George Lianis.

Et eksempel på tiltak som har ført til sterke reaksjoner, er momsøkningen for restauranter fra 13 til 23 prosent. En organisasjon for småbedrifter beskriver økningen som et «selvmord».

Økt skatt på bil og brus

For øvrig så skal det gjøres innstramminger over store deler av den greske økonomien.

Regjeringen foreslår ny luksusskatter, kamp mot skatteunndragelser, og økt skatt på biler, svømmebassenger, eiendom og brus. Håpet er å spare 28 milliarder euro fram til utgangen av 2015.

I tillegg skal antallet offentlige ansatte kuttes med 20 prosent, og salg av statlige selskaper skal tilføre staten 50 milliarder i friske midler.

Økonomiprofessor Yanis Varoufakis tror forslagene vil bli vedtatt med knapp margin i nasjonalforsamlingen.

Uenighet

EUs finansministre prøvde tirsdag å bli enige om en ny krisepakke til Hellas - uten å lykkes. Uenighet om hvilken belastning private kreditorer skal ta, gjør det vanskelig å komme fram til en avtale.

Det eneste ministrene kunne love da samtalene var over, var at det skulle holdes et nytt møte søndag.

Striden står om private eiere av greske statsobligasjoner skal bli bedt om å bytte dem mot nye med en lengre tidshorisont, slik at Hellas får mer tid på seg til å betale tilbake gjelden sin. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse