JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav-stillinger kan bli ofret

Dersom Nav ikke tilgodeses med mer penger i neste års statsbudsjett, kan fylkeskontorene bli nødt til å kutte flere hundre stillinger.

Det frykter både Nav-ledelsen og tillitsvalgte.

– Skal vi henge sammen på et minimumsnivå, kan vi ikke kutte mer. Blir Nav så vingeklippet, rammes brukerne, sier Ottar Nerland, fylkestillitsvalgt i NTL Nav i Møre og Romsdal til NRK. Han kaller situasjonen tragikomisk.

Toppsjefene i Nav møttes onsdag for å diskutere konsekvensene av neste års budsjett, og hvilke innspill de skal komme med til Arbeidsdepartementet før statsbudsjettet for 2012 blir vedtatt. Årets budsjett ble slanket med 160 millioner kroner. Neste år kan kuttet bli på 260 millioner.

Vi ikke skape uro

Arbeidsdirektør Joakim Lystad er opptatt av å ikke skape unødig uro hos brukere og ansatte i Nav.

Han sier til NTB at det ikke foreligger noen beslutning om bemanningsendring i Nav for 2012 og at det heller ikke er noe grunnlag for en slik beslutning.

– Nav har ikke mottatt signaler for rammene for budsjettet for 2012 fra Arbeidsdepartementet. Vi har i dag hatt interne diskusjoner for å langtidsplanlegge virksomheten for 2012. Vi har drøftet ulike scenarier, men det dannes et bilde i mediene om at vi har besluttet noen realiteter. Det har vi ikke, sier arbeidsdirektøren.

Dataproblemer

Ifølge NRK jobber Nav ut ifra et scenario der det i alle fall ikke kommer mer penger inn enn i år. Hovedutfordringen ligger i dataproblemer det vil ta flere år å løse, og et datasystem som det koster store summer å vedlikeholde for å sikre en sikker og stabil drift.

Ledelsen mener en økning av IKT-kostnadene samtidig som etaten får opprettholdt dagens budsjettramme, medfører at andre enheter må reduseres og effektiviseres for å dekke inn de økte kostnadene.

Det kan bety at mange hundre stillinger rundt omkring på lokalkontorene må ofres.

Forventer økning

Nav forventer en økning i IKT-utgiftene på mellom 100 og 200 millioner kroner i 2012. Så mange som 400 Nav-ansatte kan miste jobbene sine neste år, dersom regjeringen ikke åpner lommeboka.

– Det er selvfølgelig ikke ønskelig for oss, nå som Nav-reformen begynner å vise resultater. Men må vi dekke økte IKT-kostnader på egen kjøl, betyr det redusert bemanning, sier assisterende arbeids- og velferdsdirektør Yngvar Åsholt i Nav. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse