JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil stoppe vikarbyråene

Mange avdelinger i Fellesforbundet vil stanse EUs vikardirektiv ved grensa.

frode.ronning@lomedia.no

Engasjementet er stort i forkant av Fellesforbundets landsmøte i oktober. Avdelingene i forbundet har sendt inn 800 sider med forslag om alt fra kontingent til politiske krav.

Få ting engasjerer mer enn vikarbyråer. Svært mange avdelinger vil begrense muligheten til å leie ut og inn ansatte – enkelte avdelinger er til og med åpne for å forby bemanningsbyråer.

14 avdelinger krever at Norge sier nei til EUs direktiv for vikarbyråer. Ingen avdelinger argumenterer for direktivet.

I midten av mai vedtok Fellesforbundets petroleumsforum å avvise EU-direktivet, og i starten av mai var det stor motstand mot direktivet på oslofjordkonferansen for byggfagene.

Kreative forslag

Mange flere avdelinger krever begrensninger på hvordan bemanningsbyråene kan jobbe.

Oslo hotell- og restaurantarbeiderforening krever ikke veto mot direktivet, men vil at «Fellesforbundet skal arbeide for å hindre ytterligere etablering av bemanningsforetak og vikarbyråer.»

Avdeling 103 på Ringsaker ønsker ikke veto, men har tolv krav til å binde opp bemanningsbyråene. Hvis ikke disse forslagene blir gjennomført, vil avdelinga kreve et forbud mot bemanningsbyråer.

En rekke avdelinger som ikke krever veto, er like fullt bekymret over en «eksplosiv vekst» i bemanningsbyråene, og oppfatter at «regjeringen ukritisk vil innføre EUs vikarbyrådirektiv». Disse avdelingene vil styrke de utleides rett til fast jobb. Dette skal skje ved å åpne for at fagforeningene, ikke bare den enkelte ansatt, kan gå til sak mot arbeidsgiver, hvis det er påstand om at en vikar har krav på fast ansettelse.

Vil skape debatt

Fellesforbundets forbundsstyre har tidligere sagt ja til EUs vikardirektiv, med forbehold om at regjeringa sikrer vikarenes rettigheter.

I midten av mai la forbundsleder Arve Bakke ytterligere tyngde i kravene til regjeringa:

– Hvis ikke de blir oppfylt i god tid før Fellesforbundets landsmøte i oktober, vil landsmøte kreve at Norge legger ned veto, og da har vi en ny sak om å reservere seg mot et direktiv, á la Postdirektivet, uttalte han til frifagbevegelse.no

Det er uklart om regjeringa vil komme med sitt forslag til gjennomføring av direktivet før landsmøtet.

Annonse

Flere saker

Annonse