JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svensker og polakker blir her

Flere utlendinger velger lange arbeidsopphold i Norge, mens færre blir på korte opphold.

frode.ronning@lomedia.no

Nye tall viser en liten nedgang i antallet som jobber i Norge under seks måneder. Samtidig velger flere utlendinger, og særlig svensker og polakker, å jobbe her i lengre perioder.

Fredag la Statistisk sentralbyrå (SSB) fram tall som viser at 69.000 lønnstakere var på korttidsopphold i Norge i fjerde kvartal 2010. Korttidsopphold er et opphold på under seks måneder. Tallet er en nedgang på 5.400 fra samme tid i fjor.

Nedgangen oppveies av at flere velger å oppholde seg her mer enn seks måneder. Det er særlig svensker og polakker som ligger bak denne vridningen i innvandringsmønsteret.

Flest fra Norden og Øst-Europa

Snaut 29 000 lønnstakere på korttidsopphold hadde bakgrunn fra et nordisk land i 4. kvartal 2010, mens i overkant av 22 000 kom fra EU-land i Øst-Europa. Totalt kom om lag 74 prosent av lønnstakere på korttidsopphold fra disse landene.

Flest i bygg og anlegg

Lønnstakerne på korttidsopphold arbeidet i hovedsak i tre næringer i 4. kvartal 2010: bygge- og anleggsnæringen (19 prosent), utleie av arbeidskraft (19 prosent) og industrien (11 prosent). Totalt arbeidet om lag 50 prosent i disse tre næringene.

De som hadde bakgrunn fra Norden eller EU-land i Øst-Europa, arbeidet typisk innenfor utleie av arbeidskraft (henholdsvis 20 og 25 prosent) og bygg og anlegg (henholdsvis 21 og 24 prosent). Det var også mange fra EU-land i Øst-Europa som arbeidet i industrien (18 prosent), mens mange fra Norden arbeidet i helse- og sosialtjenester (11 prosent). En stor andel av personer fra Vest-Europa utenom Norden arbeidet innenfor utvinning av olje og gass (15 prosent).

Flere lønnstakere i løpet av året

Tallene over baserer seg på en gitt referanseuke i november, men det er også laget tall med hele kalenderåret som referanseperiode for blant annet å fange opp personer som arbeider i Norge på andre tidspunkt enn 4. kvartal, for eksempel sesongarbeidere om sommeren. Antall lønnstakere ikke registrert bosatt øker da fra 69 000 til 127 000.

Uendret antall nye selvstendig næringsdrivende

I 2010 var det snaut 2 900 nye selvstendig næringsdrivende på korttidsopphold. SSB opplyser at dette er personer som ikke var selvstendig næringsdrivende i 2009, men som har blitt registrert som dette i løpet av 2010. I forhold til året før er antall nye selvstendig næringsdrivende omtrent uendret.

Det var flest nye selvstendig næringsdrivende med landbakgrunn fra EU-land i Øst-Europa. Bygg og anlegg var næringen med flest nye selvstendige blant personer på korttidsopphold i 2010.

Annonse
Annonse