JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mørk pensjonssky over oppgjøret

Pensjonstvisten fra fjorårets oppgjør i offentlig sektor ligger som en mørk sky over vårens forhandlinger.

stig.christensen@lomedia.no

– Hvis motparten ser bort fra våre innvendinger, spøker det for årets oppgjør, sier lederen i LO Kommune, Klemet Rønning- Aaby.

For offentlige ansatte, både i stat og kommune, gjelder det pensjonsrettigheter som er bygd opp over 100 år.

– Sånt leker man ikke med, sierRønning-Aaby som er meget overrasket over de sterke innstramninger han mener staten har kommet med i sine tolkninger av fjorårets oppgjør.

Alle fire sammen

LO i stat og kommune har stått sammen med YS, Unio og Akademikerne i sin høringsuttalelse om Arbeidsdepartementets forslag til endringer i regelverket for tjenestepensjon og AFP i offentlig sektor som følge av 2009-avtalen. Der kritiserer fagorganisasjonene regjeringen for å gå inn for urettmessige kutt i framtidige pensjonsutbetalinger som ikke har dekning i fjorårets protokoll. Ifølge de fire organisasjonene kan tapene for enkelte dreie seg om både 10 000 og 20 000 kroner i året.

LES OGSÅ: Samlet mot staten

LAST NED:Regjeringens høringsutkast til oppfølging av tjenestepensjonssaken med alle høringsuttalelsene

Arbeidstakerorganisasjonene påpeker at opptjente brutto pensjonsrettigheter, inklusive folktrygden, i offentlige tjenestepensjonsordninger er vernet i Grunnloven. Underreguleringen oppstår fordi regjeringen foreslår at de som tar ut AFP får sitt pensjonsgrunnlag i AFP-perioden regulert med 0,75 G og ikke et helt grunnbeløp som i dag.

Særaldersgrense

Klemet Rønning-Aaby er særlig bekymret for alle de som har særaldersgrense i kommunal sektor, som dreier seg om et par hundre tusen ansatte. 40 prosent med pensjon i KLP har det, med avgang ved 60 eller 65 års alder.

Rønning-Aaby bruker en politimann som eksempel, som da ikke er organisert i LO, men i Unio. Politiet har en særaldersgrense på 60 år, med mulighet for å gå av tre år tidligere.

– En slik person kan altså gå ti år før han fyller 67 år, og skal da være offer for en levealdersjustering resten av livet. Det er ikke i samsvar med det han har tjent opp eller med hva vi avtalte i fjor, hevder Klemet Aaby. Dette eksempelet viser at man håndterer svært alvorlige og følsomme spørsmål som får store konsekvenser for den enkelte.

– Det er helt utrolig at staten ikke er mer varsomme med sine tolkninger av fjorårets oppgjør, mener Klemet Aaby. Han understreker at de er forespeilet en løsning i vår, men han understreker at den helst bør komme før oppgjøret. I motsatt fall kan det bli mye krøll utover våren og forsommeren.

Rettssaker?

Hvis regjeringens forslag blir vedtatt i Stortinget, varsler fagorganisasjonene rettssaker. På dette punktet er deres høringsuttalelse tindrende klar. De mener regjeringen har gått langt ut over protokollen fra fjorårets oppgjør, og LO Stat kommer med følgende eksempel: En arbeidstaker som i 2015 går av med AFP ved 62 år vil kunne få sin alderspensjon fra 67 år redusert med over 20 000 kroner i året bare grunnet departementets forslag til underregulering av alderspensjonsgrunnlaget i AFP-tiden og departementets utilstrekkelige ivaretakelse av grunnlovsvernet.

Organisasjonene legger vekt på at man legger seg så tett opp til dagens tjenestepensjonsordning som mulig der avtalen ikke sier noe konkret og at endringene må ligge innenfor grunnlovsvernet.

Likelønn

Leder i NTL, Turid Lilleheie, forteller at de innen LO Stat ikke har diskutert om tolkningstvisten fra fjorårets oppgjør på noen måte skal komme inn i årets oppgjør. Hun mener man trenger tid på å løse opp i disse flokene, og har i utgangspunktet ikke tenkt å la saken prege vårens forhandlinger, hvis ikke noen overbeviser henne om det motsatte.

– Jeg har tenkt til å bruke årets oppgjør til et likelønnsløft, sier hun.

Annonse

Flere saker

Annonse