JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker en løsning

Henning Bråten, hovedtillitsvalgt ved Sydvaranger Gruve i Kirkenes, håper saken om arbeidstidsordninger løser seg snart.

ane.borrud@lomedia.no

Da Sydvaranger Gruve startet opp igjen etter å ha vært nedlagt i 13 år, godkjente Arbeidsmandsforbundet og LO en midlertidig rotasjonsordning. Fram til 1. mars i år kunne de bofaste i Sør-Varanger gå på en rotasjonsordning som egentlig er forbeholdt pendlere på anleggsvirksomhet. Arbeidstilsynet har gitt bedriften en frist fram til 31. august til å få på plass en godkjent arbeidstidsordning. Hvis ikke trues det med dagsbøter.

Over på fem-skiftsordning

Hovedtillitsvalgt Hennig Bråten forteller at både bedriften og de ansatte er innstilt på at de fastboende skal over på en fem-skiftsordning.

– De fleste i gruva ønsker å fortsette på rotasjon, men lovverket og de politiske signalene er klare. Vi må over på fem-skift. Det klubben nå jobber for er å få en lang nok overgangsperiode, sånn at vi får sikra bedriften, forteller han.

Jobbes for en løsning

Nå jobbes det på spreng for å få en løsning på saken.

– Vi har fått inn en god søknad om dispensasjon fra bedriften. Den bestreber seg på å imøtekomme våre krav, forteller forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Svein Johansen.

Sydvaranger Gruve legger til grunn i søknaden at de bofaste i Sør-Varanger skal over på en ordinær fem-skrifts ordning. Men bedriften ber om mer tid.

– Arbeidsmandsforbundet skal nå ha et møte med LO om saken, før vi gir bedriften en tilbakemelding på søknaden. Dersom vi kommer til et positivt svar, må saken videre til LO, for videre behandling, sier forbundssekretæren.

Han legger vekt på at forbundet vil behandle søknaden så raskt som mulig.

– Det er ikke lenge til Arbeidstilsynets frist 31. august. Før den tid er det ferieavvikling for gruvearbeiderne. Det er viktig at de får vite hva som skjer så fort som mulig, sier han.

Ser behovet

Forbundssekretæren understreker at han ser behovet for et avvik fra retningslinjene og vanlig praksis i Sør-Varanger. Samtidig er han, og resten av LO, redd for konsekvensene for arbeidslivet av å gi videre dispensasjon.

– Andre bedrifter vil også ha behov for unntak. Og vi vil ikke at fastboende skal ha innarbeidningsordninger. Loven er det viktigste i denne saken. Loven er til for at ivareta helse, miljø og sikkerhet for arbeiderne.

Nasjonal symbolsak

Arbeidstidsordningene ved Sydvaranger gruve er blitt en nasjonal symbolsak i kampen om arbeidstidsordningene. Hovedtillitsvalgt Henning Bråten vil ha seg frabedt å bli tatt til inntekt for høyresiden.

– Høyre og Frp sier at denne saken hadde vært løst dersom de lokale tillitsvalgte hadde hatt forhandlingsretten på arbeidstidsordningene. Det er bullshitt. Den retten vil jeg ikke ha!

Bråten mener at tillitsvalgte i slike saker vil bli utsatt for et enormt press, både fra arbeidsgiver, ansatte, næringsliv og politikere.

– Jeg, klubben og forbundet takler det i denne saken, men det er ikke alle tillitsvalgte som ville gjort det. Dessuten er det en grunn til at vi er medlemmer, understreker han.

Bråten er helt klar på at arbeidsmiljøloven er god nok som den er.

– De mulighetene til dispensasjon som allerede ligger der, er fleksible nok. Likevel må hensynet til bedrifter i etablering og samfunnsmessige konsekvenser vektlegges langt sterkere når midlertidige dispensasjoner innvilges på høyeste LO nivå, sier han.

Blir historisk – uansett

Både Svein Johansen og Henning Bråten er enig om at dette er en svært vanskelig sak, med mange hensyn å ta.

– Dette er den tyngste og vanskeligste saken om arbeidstidsordninger jeg har hatt, sier Johansen.

Hovedtillitsvalgt ved gruva er enig. Men legger til:

– Men dette blir ikke den siste saken som er så vanskelig.

Bråten viser til næringsutviklingen i bergverk som ligger på trappene i Nord-Norge.

– Avgjørelsen i denne saken blir historisk uansett, sier han.

– Vår sak kan bli et eksempel på hvordan man skal løse utfordringer der det ikke er nok arbeidskraft lokalt, understreker han.

At avgjørelsen om dispensasjon kan få nasjonale konsekvenser ser han. Samtidig understreker han:

– Det er lett for andre bedrifter å si: Sydvaranger fikk unntak, da må også vi få. Men man må jo gå inn i hver enkelt sak. Man må alltid se på de lokale forutsetningene. Dette ønsker jeg også for vår sak. Ikke at det skal bli nasjonalpolitikk ut av det.

Annonse

Flere saker

Annonse