JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykefraværet opp

Sykefraværet gikk opp, til 7,3 % i første kvartal i år. Dermed er IA-avtalens mål om 20 prosents nedgang i fraværet enda litt fjernere.

einar.fjellvik@lomedia.no

<a href="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/03851/Sykefrav_r_1_kv_20_3851776a.jpg" target="blank"> <img width="300" height="215" border="0" align="right" src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/03851/Sykefrav_r_1_kv_20_3851776a.jpg" /> </a> Både Nav og Statistisk sentralbyrå offentliggjorde i formiddag tall som forteller om 1,2 % egenmeldt fravær og 6,3 % legemeldt fravær i 1. kvartal. Det egenmeldte fraværet er stabilt, sammenliknet med første kvartal i fjor, mens det legemeldte fraværet har økt fra 5,8 til 6,1 %.

LAST NED:Sykefraværstall for 1. kvartal 2011 fra SSB

Sesongjustert influensa

Nav-direktør Joakim Lystad forklarer endringen med forskyvninger i influensasesongen.

– Svineinfluensaen rammet oss før jul 2009, slik at influensaepidemien var unnagjort før vinteren 2010. I år har vi derimot hatt en vanlig influensavinter, forklarer Lystad.

Potensiale for nedgang

Nav-direktøren er også opptatt av å peke på at selv om det totale fraværet har gått opp, finnes det mange eksempler på bedrifter og virksomheter som har fått fraværet betydelig ned.

–Samtidig ser vi stor variasjon i sykefravær mellom virksomheter innenfor samme bransje, fylke og så videre. Dette sier oss at det er et potensial for å redusere sykefraværet. Hovedansvaret ligger på arbeidsplassen, samtidig som NAV skal være en støttespiller, sier Lystad.

Mål: 5,6 %

I avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), som har eksistert siden 2001 har myndighetene og organisasjonene i arbeidslivet hele tiden hatt som mål å redusere sykefraværet med 20 %, sammenliknet med nivået i 2. kvartal 2001. Det vil si at sykefraværet må ned i 5,6 % om målsettingen skal nås.

LES OGSÅ:IA-avtalens historie i kortform

De to siste årene har fraværet ligget ganske stabilt på omkring 7 % – med to markante unntak: En topp høsten 2009, da svineinfluensaen herjet, og en like markert bunn i andre kvartal i fjor. Da var fraværet nede i 6,3 %, det nærmeste man noen gang har vært IA-avtalens målsetting.

Nav-direktør Joakim Lystad setter det lave fraværet i 2. kvartal i fjor i sammenheng med at det raste en heftig debatt om sykefravær og fornying av IA-avtalen vinteren 2009/2010.

– Vi har sett før at oppmerksomhet i seg selv kan ha gunstig effekt på sykefraværsutviklingen, sier han.

Lyspunkt: Finnmark

Tallene viser ellers at det legemeldte fraværet har gått kraftigst opp blant ansatte i offentlig administrasjon og i helse/sosiale tjenester. Den eneste bransjen som har nedgang i sykefraværet er overnatting og servering.

Økt fravær er også trenden over det aller meste av landet – unntatt i Finnmark. Dette er det eneste fylket der fraværet gikk ned, og for første gang på svært lenge ligger ikke Finnmark lenger på topp i sykefravær. Både Troms, Østfold og Oppland har nå høyere sykefravær enn Finnmark.

Annonse
Annonse