JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Godt grunnlag for streik

Stor avstand mellom partene i årets lønnsoppgjør i kommunesektoren førte fredag til brudd.

Nå spår arbeidstakerne storstreik om ikke tilbudet fra KS blir vesentlig bedre under meklingen.

Arbeidstakerorganisasjonene LO, Unio, YS og Akademikerne brøt fredag forhandlingene etter at KS tidligere på formiddagen hadde lagt fram sitt tilbud. Kommunenes og fylkeskommunenes arbeidsgiverorganisasjon tilbød å øke det generelle tillegget med 0,9 prosent av den enkeltes grunnlønn.

LO og YS krevde torsdag et generelt tillegg på 11.200 kroner, mens Unio la fram et krav om en vekst på 2,5 prosent som i snitt betyr omtrent like mye som kravene fra LO og YS.

Også i Oslo kommune ble forhandlingene brutt fredag ettermiddag. Oppgjørene sendes derfor til Riksmeklingsmannen, hvor man snarest mulig setter av tid til mekling. Blir det brudd også i meklingen, er streik et faktum.

– Ypperlig streikegrunnlag

– Tilbudet som er lagt fram er veldig dårlig og er et ypperlig streikegrunnlag. Hvis ikke vi får en veldig forbedring av tilbudet under meklingen, så ser vi at det er den neste utveien, var reaksjonen fra leder Jan Davidsen i LO Kommune på tilbudet fra KS.

Davidsen betegner situasjonen som dramatisk og sier han aldri har opplevd større avstand i noen forhandling tidligere. Han sier også han er urolig i forkant av meklingen som skal finne sted fordi han ikke ser hvor løsningen skal ligge.

Det er spesielt likelønn og løft for kvinner i deltidsstillinger som alle partene har trukket fram under årets lønnsoppgjør. Med en løsning med lokale forhandlinger og en liten sentral pott mener arbeidstakerorganisasjonene at kampen for likelønn ikke blir tatt hensyn til.

– Dette vil ikke våre medlemmer ha. Det er uakseptabelt at det er de som tjener minst, som alltid er de som skal ta ansvar og vise moderasjon, sier Davidsen.

Lønnsforskjeller

Unios forhandlingsleder Mimi Bjerkestrand sier at det var så stor avstand mellom tilbud og krav at det ikke hadde noen hensikt å fortsette å forhandle, selv om det fortsatt var 12 timer til fristen gikk ut.

– Vi må ha et tydelig likelønnsløft for store kvinnedominerte yrker og det skal være et tydelig løft for lærerne. Det er det ingenting av her, sier Bjerkestrand.

Unio sier de kan dokumentere at disse gruppene har blitt hengende etter i lønnsutviklingen de siste årene. De mener KS, som er Norges største arbeidsgiver for kvinner, ikke tar noe ansvar for å utjevne lønnsforskjellen mellom kvinner og menn.

Annen situasjon

Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS sier at det er en annen økonomisk situasjon i år enn tidligere, og at avstanden ble for stor mellom krav og det KS var villige til å innfri.

– De to siste årene har kommunalt ansatte hatt en svært god lønnsvekst. I år er det klare budskapet fra våre medlemmer at privat sektor må legge listen for årets oppgjør, sier Sundnes.

Forhandlingsleder Gunn Olander YS Kommune sier seg enige med forhandlingspartnerne.

– Det økonomiske tilbudet fra KS var så langt fra det vi må ha at vi ikke så noen muligheter for å fortsette forhandlingen, sier Olander.

I likhet med de andre organisasjonene er også YS sterkt opptatt av likelønn og peker på nødvendigheten av at dette spørsmålet må løses sentralt i årets oppgjør. Det kan ikke overlates til lokale forhandlinger.

Slåss for lektorlønna

Akademikerne har lønnsnivået til lærerne med høyest utdanning som hovedsak under årets forhandlinger. Men også Akademikerne er skuffet og oppgitt over tilbudet fra arbeidsgiverne.

– Vi hadde ikke så store forhåpninger, men dette var likevel et av de letteste bruddene vi har tatt, sier Ole Jakob Knudsen i Akademikerne.

Han sier gapet mellom de langtidsutdannende lærerne og andre med tilsvarende utdanning i privat sektor er på over 200.000 kroner. Fagorganisasjonen har ikke ambisjoner om at hele dette gapet skal tas igjen, men Knudsen er provosert over at tilbudet til lærerne til og med er under gjennomsnittet av det andre grupper har fått tilbud om. (ANB-NTB) (ANB-NTB)

Annonse
Annonse