JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL krever bedre boligpolitikk

Boligmarkedet omfordeler fra fattig til rik, mener NTL. Forbundet krever grep fra regjeringen.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

NTL mener vi trenger en ambisiøs boligpolitikk i Norge.

I en uttalelse som ble vedtatt på landsstyret i juni, slår forbundet fast at alle skal sikres en god bolig til overkommelig pris, og at boligmarkedet slik det har utviklet seg de siste år har blitt en omfordelingsmekanisme fra fattig til rik.

Forslag

I uttalelsen lister NTL opp flere punkt, blant annet at prisen for å etablere seg på boligmarkedet er for høy, at Husbanken og kommunene må få en mer aktiv rolle og at det må bygges flere rimelige leieboliger, som skal forvaltes av kommuner og ikke-kommersielle aktører.

Dessuten krever NTL at de bostedsløse nå må få den hjelp de har krav på, og ikke avspises med hospits eller blir kastet ut fra bostedet etter noen manglende husleiebetalinger.

Finanskrisa hang tett sammen med spekulasjoner i boligmarkedet, og NTL ber regjeringen ta lærdom av dette.

De ønsker at Husbanken brukes som en stabiliserende faktor i et ustabilt marked.

Byggingen av studentboliger under den rødgrønne regjeringen får ros i uttalelsen, men NTL mener det må bygges mer. Både større studentkull og økt internasjonalisering tilsier det, og NTL mener det bør bygges 1500 studentboliger i året, 500 mer enn i dag.

Krafttak

LO-sekretær Kristian Tangen besøkte landsstyret for å innlede om boligpolitikk. Han mener det har vært vanskelig å se om det har vært rød eller blå styring av boligpolitikken de siste åra, og ønsker en slutt på det.

– Jeg mener det må gjøres et krafttak for den sosiale boligpolitikken, og vi må lete etter nye virkemiddel. Det gir større muligheter for at flere skal få seg et trygt og godt bosted. Vi må erkjenne at vi ikke har klart å bygge opp det Willoch & Co rev ned på 80-tallet, men jeg tror det er mulig å regulere deler av markedet. Det handler om politisk vilje, forskjellene i samfunnet vårt og klasseproblematikk, sa Tangen.

Adelsskap

Forbundssekretær Leif Helland, som også sitter i LOs boligpolitiske kontaktgruppe, fastslår at boligmarkedet er i ferd med å utvikle seg til klasseproblematikk.

– Langt de fleste som etablerer seg i dag gjør det med penger fra far og mor. Politikken som blir ført i dag er en gjeninnføring av adelen: Har mor eller far penger eller kan låne på huset sitt, går det greit. Hvis ikke er du stuck, sier han.

Helland meiner den riktige vegen å gå er å regulere husbygginga slik at vi satser på livsfaseboliger.

– Vi trenger retningslinjer, slik at det blir bygd boliger som er tilpassa livsfasene til folk når tomter blir lagt ut. De kan ikke ha et for høyt prisnivå, for da drar vi stigen opp etter oss og skaper et nytt adelsskap. Med et kommende kommunevalg har vi gode muligheter til å gjøre noe med dette, sier han.

Annonse
Annonse