JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Striden om tiden

Mange arbeidstakere ønsker mer fleksibilitet og jobber gjerne lengre økter i bytte mot mer fritid. Men fagbevegelsen holder igjen.

may.berg@lomedia.no

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

yngvil.mortensen@lomedia.no

En undersøkelse foretatt av Norstat på vegne av Arbeidsgiverforeningen Spekter viser at mange arbeidstakere gjerne jobber mer i bytte mot mer fleksibel arbeidstid.

Halve befolkningen jobber gjerne 10-12 timer i bytte mot fri andre dager.

Undersøkelsen viser også at de fleste spurte ønsket å avtale arbeidstid direkte med leder, og ikke gjennom tillitsvalgt.

FAFO-rapporten «De utvidete arbeidstidene» av Dag Olberg påpeker også at utvidet arbeidstid ofte har bakgrunn i at ansatte foretrekker slike ordninger.

Slippe sitt «klamme grep»

Viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter mener at fagbevegelsen må slippe sitt «klamme grep» om arbeidstidsbestemmelsene for å utløse mer arbeidskraft.

Bratten påpeker at en tredel av befolkningen allerede jobber utenfor normalarbeidstiden.

– De fleste vil mene at voksne mennesker som ønsker å jobbe 12 timers vakter i helgene, for å slippe unna med færre helger per år, kan vurdere forsvarligheten i dette sammen med sjefen sin uten å bli overprøvd av tillitsvalgt, sier Bratten.

– En vernebestemmelse.NTL opplever et jevnt sig av søknader fra medlemmer som ønsker å jobbe lengre dager og ha lengre friperioder.

Forbundssekretærene Anne Henriksen og Guro Vadstein sier de og forbundet er tilbakeholdne med å anbefale at disse blir innvilget. De poengterer at de negativene følgene slik arbeidstid har på helsa er godt dokumentert.

– Mange glemmer at dette er en vernebestemmelse. På samme måte som at bygningsarbeidere ikke kan velge å gå uten hjelm, eller at politifolk ikke kan velge å droppe skuddsikker vest, kan ikke alle fritt velge hvordan de skal jobbe, sier Henriksen.

De to mener det er lett å la seg blende av lengre friperioder som relativt ung, men at det også er lett å glemme at man skal jobbe i samme turnus som 55-åring og kanskje ikke lenger har mulighet til det.

Kjemper for et normalt arbeidsliv

LO Stat kjemper for at alle skal ha en arbeidstid som de kan leve et normalt arbeidsliv med.

I spesielle tilfeller og i kortere perioder kan det være behov for turnuser med ekstra lange vakter.

– Vi kan ikke ha rovdrift på arbeidstakerne. Vi går ikke på akkord med arbeidsmiljøloven, som er kjempet fram for å verne om arbeidstakerne. Vi vil ikke at 12-timers arbeidsdag skal bli normen, sier sekretær i LO Stat Randi Stensaker.

Hun avviser at søknadsprosessen har blitt mer byråkratisk.

– Det er de samme vilkårene for søknader om dispensasjon nå som da Arbeidstilsynet hadde ansvaret for det. Alle hovedsammenslutningene og Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet har nedsatt vilkårene for dokumentasjon på arbeidsplaner. Verneombudet skal være med, og det skal være lagt inn arbeidsfri i turnusen. Deretter skal forbundene vurdere søknadene. Når det er gjort, kan søknadene innvilges på dagen, sier Stensaker.

Hun poengterer at LO Stat vet at turnuser med lange arbeidsperioder sliter folks helse.

– Men husk at folk skal holde ut et langt yrkesliv. Folk tenker kanskje at det går fint når de er i 30-åra, men hva når de blir eldre, spør Stensaker.

Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har gjort en omfattende studie om sammenhengen mellom arbeidstid og helse. Den viser at blant annet at natt- og skiftarbeid gir søvnforstyrrelser, økt ulykkesrisiko og nedsatt funksjon eller yteevne. Natt- og skiftarbeid øker også risikoen for hjerte- og karsykdommer.

– Et godt system

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm er fornøyd med at fagforeningene har hånden på rattet når det gjelder å håndtere avvik fra arbeidsmiljøloven.

– Jeg har ikke fått dokumentert at det er noe stort problem at fagforeningene har innstillingsrett. Vi har en fagbevegelse som gir de dispensasjoner som er det er mulig og riktig å gi. Det er et godt system som vi kommer til å beholde så lenge denne regjeringen sitter, sa Bjurstrøm da hun møtte andre representanter fra arbeidslivet til debatt i Folkets Hus nylig.

Annonse
Annonse