JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU: – Norsk verftslønn må ned

Utenlandske verftsansatte uten tariffavtale i Norge skal ha 20 prosent lavere lønn, mener EU-kommisjonen.

frode.ronning@lomedia.no

Hvor bra lønn skal utenlandske ansatte på norske verft ha? Den statlige Tariffnemnda mener alle skal ha minstesatsen i tariffavtalen, inkludert kost, losji og «borteboertillegg».

Nå taler EU-kommisjonen den norske regjeringa midt imot. I et brev sendt til Efta-domstolen 16. mai uttaler EU-kommisjonen at utenlandske verftsarbeidere uten tariffavtale i Norge må klare seg med lavere lønn enn det som nå gjelder. Brevet er en del av forberedelsene til Efta-domstolens uttalelse til høsten om lønn og arbeidstid ved norske verft.

Norske myndigheter har lagt et lønnsgulv for alle verftsarbeidere, og ni verft har gått til sak mot staten for å senke dette gulvet. Det består av fire sentrale elementer:

– Minstelønn som for tida er 140 kroner timen for fagarbeider.

– Arbeidsuke på 37,5 timer.

– Reise, kost og losji.

– Et tillegg på timelønna på 20 prosent når det snakk om arbeidsoppdrag hvor overnatting utenfor hjemmet er nødvendig.

EU-kommisjonen mener Norge må avskaffe tillegget på 20 prosent. EU hevder at et slikt tillegg faller utenfor ei liste over lønns- og arbeidsvilkår nevnt i EUs utstasjoneringsdirektiv.

Ifølge EU kan ikke medlemslandene i EU og EØS stille krav om flere typer goder enn de som er listet opp i direktivet.

Kanskje kost, losji og reise

EU-kommisjonen mener Norge kanskje kan stille krav om at arbeidsgivere må betale reise, kost og losji for alle verftsarbeidere, men bare hvis dette betales som en fast sum, ikke som erstatning for utgifter.

EU-kommisjonen mener Norge står fritt til å sette lengden på arbeidsuka ved verftene til 37,5 timer for alle. EU vil ikke blande seg inn i minstelønnssatsen på 140 kroner.

EU mener heller ikke det skal være noe krav om et minimum av organiserte verftsarbeidere for at Norge skal kunne allmenngjøre lønn og arbeidstid ved verftene.

ESA i tvil

Alle EU- og EØS-landene har rett til å uttale seg om verftssaken. Bare fire land – Belgia, Polen, Island og Sverige – har benyttet anledningen. I tillegg har EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA sendt inn en uttalelse.

ESA støtter under tvil Norges rett til å kreve at arbeidsgiverne skal betale tillegget på 20 prosent til verftsarbeiderne. I sitt brev til ESA støtter også retten til å sette arbeidsuka til 37,5 timer, for dem som ikke har tariffavtale.

Støtte fra Belgia

Norge får full støtte til sine standpunkter fra Belgia.

Polen mener på sin side at Norge ikke kan kreve at arbeidsgivere betaler kost, losji og reisekostnader. For øvrig gir Polen full støtte til Norge.

Sverige gir også full støtte til Norge.

Avgjøres i 2012

Etter at Efta-domstolen har hatt sin høring om saken 12. oktober, skal de tre dommerne fatte sin avgjørelse. Den blir oversendt Borgarting lagmannsrett.

De ni verftene, med støtte fra NHO, gikk i 2009 til sak for å senke nivået på lønna og øke arbeidstida for utlendinger uten tariffavtale ved verftene.

De ni verftene tapte saken i Tingretten i januar 2010. De har anket, og saken kommer opp i Borgarting i starten av 2012.

Les også: NHO angriper 37,5 timers uke

Annonse

Flere saker

Annonse