JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Glad for petroleumsmelding

– Stortingsmelding om petroleumsvirksomheten er en melding for en viktig og framtidsrettet næring, sier andre nestleder i Fellesforbundet, Hans-Christian Gabrielsen.

frode.ronning@lomedia.no

I dag la olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) fram stortingsmeldingen «En næring for framtida – om petroleumsvirksomheten».

– Jeg tilhører ikke den generasjonen av politikere som vil stå på Stortingets talerstol og si at petroleumsvirksomheten i Norge er over. Norsk petroleumsindustri og ressursforvaltning er noe alle nordmenn kan være stolte av. Denne aktiviteten skal vi drive og videreutvikle i lang tid framover, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe i en pressemelding.

Fellesforbundet fornøyd

Svært mange av Fellesforbudets medlemmer er avhengig av høy aktivitet på norsk sokkel.

– Stortingsmelding om petroleumsvirksomheten er en melding for en viktig og framtidsrettet næring. Meldingen skisserer en utvikling med høy aktivitet og med sterk vekt på videre teknologiutvikling som kan sikre leverandørindustrien og maritim sektor. Dette styrker videreutvikling av norsk kompetanse, konkurransekraft og næringen som helhet, sier andre nestleder i Fellesforbundet, Hans-Christian Gabrielsen.

Petroleumsvirksomheten er Norges største næring målt i verdiskaping, statlige inntekter og eksportverdi. Næringen bidrar i dag med om lag en femtedel av total verdiskaping og en fjerdedel av statens inntekter.

– Vi har ressursene, vi har kompetansen og vi har viljen. Med disse tre elementene på plass, er jeg sikker på at oljeselskaper, myndigheter og leverandørindustri lokalisert over hele vårt langstrakte land, skal klare å skape store verdier framover. Særlig Nord-Norge står foran nye, store muligheter. Min klare ambisjon og forventning er at aktiviteten i havet fører til ringvirkninger på land, sier Borten Moe.

Jevnt aktivitetsnivå

Gabrielsen i Fellesforbundet er fornøyd med at regjeringa legger opp til et jevnt aktivitetsnivå framover.

– Dette er en melding som peker framover for en næring av stor betydning både for industrien, sysselsettingen, den regionale utviklingen, miljøet og vår økonomi – kort sagt samfunnsutviklingen. For å opprettholde en slagkraftig petroleumsindustri, vil regjeringen legge til rette for et jevnt aktivitetsnivå på norsk sokkel gjennom utbygging av funn, økt utvinning, leting i åpnede områder og åpning av nye områder. Meldingen slår dermed fast at petroleumspolitikken også i framtida vil sikre stabile utviklingsmuligheter for landets viktigste næring. Vi er spesielt fornøyd med at regjeringen så klart peker på viktigheten av at det skapes lokale ringvirkninger av aktiviteten på sokkelen, sier Gabrielsen.

I 2011 var Statens inntekter fra petroleumsnæringen budsjettert til 311 milliarder kroner. Halvparten av Norges totale eksportverdi er olje og gass. Petroleumsnæringen sysselsetter i dag om lag 43 000 personer, men over 200 000 arbeidsplasser kan direkte eller indirekte knyttes til etterspørselen fra aktivitetene på sokkelen.

Annonse
Annonse